Γεγονός είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας. Ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει πλέον θετικές δηλώσεις για το Τελ Αβίβ. 

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, με το Ισραήλ να είναι λιγότερο πρόθυμο, θέτοντας κόκκινες γραμμές και ζητώντας εγγυήσεις​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παρ’ όλα αυτά, η επαναπροσέγγιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και δεν είναι βέβαιο αν θα γίνει τελικά, παρά το γεγονός ότι διπλωμάτες από τις δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε επαφή. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, με το Ισραήλ να είναι λιγότερο πρόθυμο σε μια τέτοια εξέλιξη, θέτοντας κόκκινες γραμμές και ζητώντας εγγυήσεις.
Την ίδια ώρα, ισραηλινά Μέσα αναφέρουν πως οι ΗΠΑ εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή οι ΗΠΑ

Όπως έγραψε η Haaretz, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως ο Ερντογάν επείγεται για συμφωνία με το Ισραήλ, το συντομότερο δυνατό. Ο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την επίτευξη της επαναπροσέγγισης και κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας πως η Τουρκία αποτελεί τον πιο οικονομικό δρόμο για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Ο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την επίτευξη της επαναπροσέγγισης​Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θέλουν να «δέσουν» Ισραήλ και Τουρκία με μια στρατηγική συμφωνία στον τομέα της ενέργειας. Διπλωμάτες στην Άγκυρα επεσήμαναν τον θετικό τόνο του Ερντογάν, έναντι του Ισραήλ, τελευταία, ο οποίος συνιστά μια απόλυτη στροφή στη ρητορική του από το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλογιζόμενος τις… ευαισθησίες των ισλαμιστών υποστηρικτών του, ο Ερντογάν μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν διστακτικός σε μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, εφόσον δεν υπήρχε επίσημη δήλωση συγγνώμης για το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010, την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των νεκρών και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Πιεζόμενος από τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου ικανοποίησε τον πρώτο τουρκικό όρο, το 2013, ενώ -βάσει τουρκικών πηγών- και το ζήτημα των αποζημιώσεων τείνει προς διευθέτηση. Όσον αφορά τη Γάζα, η Άγκυρα έχει μετριάσει τις απαιτήσεις της, ζητώντας πλέον ειδική άδεια για να προμηθεύει αγαθά και υπηρεσίες στη Λωρίδα.


Ο συριακός εμφύλιος και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε πως η κατάσταση στη Συρία πιέζει και τις δύο χώρες. Το κόστος όμως των σφαλμάτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται από το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχεται πλέον την αδυναμία της Άγκυρας να επηρεάσει τις εξελίξεις στη γειτονιά της.

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας είναι η Ρωσία​

Το σίγουρο είναι ότι ενώ Ερντογάν και Νετανιάχου έχουν επικρατήσει στις πρόσφατες εκλογές στις χώρες τους, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών. Γιατί όμως; Τούρκος αναλυτής του στενού περιβάλλοντος Ερντογάν θεωρεί πως ένας λόγος είναι η στάση της Τουρκίας έναντι της Χαμάς.
Ωστόσο, βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η Ρωσία. «Γιατί το Ισραήλ εμφανίζεται τόσο διστακτικό όταν στο τραπέζι υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, όπως το φυσικό αέριο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στη Μόσχα» αναφέρει ο ίδιος αναλυτής και τονίζει πως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε καθεστώς… Ψυχρού Πολέμου.

Η ρωσική στάση απέναντι στην Τουρκία είναι και ο βασικός λόγος για τους δισταγμούς του Ισραήλ έναντι της ταχείας επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, καθώς το Τελ Αβίβ χρειάζεται περισσότερο τη Μόσχα παρά την Άγκυρα.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές θεωρούν ως βασικό λόγο την έλλειψη εμπιστοσύνης του Ισραήλ προς την τουρκική ηγεσία. «Το Τελ Αβίβ θεωρεί λάθος να ρίξει σωσίβιο στον Ερντογάν» αναφέρει ένας εξ αυτών.

«Επίσης, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει νέες συμμαχίες με Ελλάδα και Κύπρο, και κατά συνέπεια δεν έχει λόγο να βιάζεται για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία» προσθέτει.

Πηγή: www.al-monitor.com/pulse/
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης