Οι ΗΠΑ παραμένουν «σταθερός και αξιόπιστος» εταίρος των Φιλιππινών παρά την «αστάθεια και τον πανικό» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ανέφερε ο υψηλότερος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ασία -μετά τον νέο γύρο εμπρηστικών αναφορών του Φιλιππινέζου προέδρου.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός αναπληρωτής Εξωτερικών Ντάνιελ Ράσελ, υπεύθυνος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις σχέσεις με τις ασιατικές χώρες, συναντήθηκε στη Μανίλα με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής των Φιλιππινών Περφέκτο Γιασάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραμένουμε σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των Φιλιππινών» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γιασάι ο Ράσελ.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγώνα των Φιλιππινών «εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών», αλλά σημείωσε και την «ανησυχία της Ουάσινγκτον για την απώλεια ανθρώπινων ζωών», μιλώντας για «τάση που δεν είναι θετική».

Στις Φιλιππίνες έχουν αυξηθεί οι αναφορές για δολοφονίες όσων θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης μετά την εκλογή του Ντουτέρτε. Η συνάντηση του Ράσελ έγινε μετά τις αναφορές του Φιλιππινέζου προέδρου για «διαχωρισμό» από τις ΗΠΑ -εξέλιξη που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην Ουάσινγκτον σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι δηλώσεις του Ντουτέρτε «προκάλεσαν κλίμα αστάθειας και πανικού σχετικά με τις προθέσεις των Φιλιππινών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης