Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ρόλου της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία είναι παράνομες, αντιπαραγωγικές και ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και άλλων οντοτήτων στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι αυτές είναι παράνομες, παράλογες και αντιπαραγωγικές», είπε ο Γιακοβένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Δυτικά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ευρύτερες κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν κλάδους της ρωσικής οικονομίας συνολικά, μετά την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου τον έλεγχο έχουν φιλορώσοι αντάρτες. Η κατάρριψη του αεροσκάφους είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 298 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

«Κατά την άποψή μου, οι κυρώσεις σε τομείς (της οικονομίας) της Ρωσίας μπορούν να προκαλέσουν μια νέα, σοβαρότερη φάση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιακοβένκο. Είπε, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία εμπλέκεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους είναι «αβάσιμοι» και δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χώρα του προμήθευε όπλα σε αυτονομιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρεσβευτής επέκρινε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) να θέσει περιορισμούς στη συνεργασία της με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και επιζήμια για όλες τις πλευρές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης