Οι ρυθμιστικές αρχές για τον ανταγωνισμό στην ΕΕ σχεδιάζουν να απλουστεύσουν τους κανόνες οι οποίοι διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις και τις επιχορηγήσεις, κάτι που θα τους επιτρέψει να παρεμβαίνουν ευκολότερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των μεταφορών, όταν επιχειρήσεις αποκτούν αθέμιτο προβάδισμα λόγω ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

«Θέλω να μεταφέρω το επίκεντρο του ελέγχου που ασκούμε στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν πραγματικές συνέπειες στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και θέλω να τις ερευνούμε εξονυχιστικά», είπε ο Αλμούνια σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε θέματα ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πρώτα παραδείγματα που έρχονται στο νου είναι επιδοτούμενες βιομηχανίες δικτύων, επιχορηγούμενες από το δημόσιο εταιρίες που έχουν μονοπωλιακές θέσεις σε απελευθερωμένες αγορές, και επιλεκτικές φοροαπαλλαγές», είπε ο Αλμούνια.

«Πιστεύω ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να διαθέτει καλύτερα εργαλεία για να ερευνά τέτοιες υποθέσεις σε βάθος και με δική της πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Οι αρχές στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από την Επιτροπή -η οποία έχει ρόλο ρυθμιστή του ανταγωνισμού– πριν από τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις μπορεί να αναγκάζονται να επιστρέφουν τις ενισχύσεις στις περιπτώσεις που ανακαλύπτεται ότι τους δόθηκαν κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επέμβει σε βάρος κυβερνήσεων κρατών-μελών σε μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες κρίθηκε ότι δόθηκαν ενισχύσεις παράνομα–σε αεροπορικές εταιρίες, ναυπηγεία και τράπεζες, μεταξύ άλλων.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλμούνια κάλεσε τις αρχές στη Γερμανία και στο Βέλγιο να ανακτήσουν ποσά ύψους εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν χορηγήσει στα αντίστοιχα εθνικά ταχυδρομεία. Η Επιτροπή ερευνά ενεργειακές συμφωνίες ανάμεσα στην Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, και πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες-πελάτες της.

Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης