Carla Del Ponte: Μη με ρωτήσετε τώρα πια είναι η κυρία. Οι παλιότεροι θα πρέπει να τη θυμούνται όταν έδινε την υπέρ πάντων μάχη εναντίον του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Ήταν τότε για ακόμη μία φορά όργανο εκείνων που πρωτοστατούσαν στη διάλυση της αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβίας.

Τώρα την είχαν βάλει να πρωτοστατήσει στο παιχνίδι για την καταδίκη ως «εγκληματία πολέμου» του προέδρου της Συρίας Άσαντ και επί πέντε χρόνια συντόνιζε τις προσπάθειες της επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση; Η διορισμένη ως εισαγγελέας στο ερευνητικό σώμα του ΟΗΕ, για την καταδίκη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Carla Del Ponte, υπέβαλε την παραίτησή της.

Ο λόγος; Για να εκφράσει έτσι τη δυσαρέσκειά της για εκείνο που περιέγραψε ως «έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στη Συρία».

«Παραιτούμαι! Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν επιθυμούν τη Δικαιοσύνη» δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα «Blick».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση της Del Ponte έρχεται επειδή τόσο η ίδια όσο και η επιτροπή στην οποία είχε τεθεί επικεφαλής δεν κατόρθωσαν να αντιπαρατεθούν στα ρωσικά επιχειρήματα ώστε να στριμώξουν τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ -όπως επιθυμούσαν οι Αμερικανοί εντολείς της- και να του αποδοθούν εγκλήματα πολέμου. Λες και εκείνος ήταν που ξεκίνησε το αιματοκύλισμα στη Συρία.

Παραδέχτηκε, πάντως, στις δηλώσεις της πως οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση αντικαθεστωτικοί αντάρτες «είναι ως επί το πλείστον εξτρεμιστές που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Αλλά και η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «στη Συρία έγιναν εγκλήματα που δεν είχαν σημειωθεί ούτε στη Ρουάντα ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία», όπου συμμετείχε ως εντεταλμένη σε αντίστοιχες διερευνητικές επιτροπές.

Είναι προφανές πως η κυρία που τόσο ενδιαφερόταν να παραπέμψει τους υπευθύνους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δεν έβλεπε από την αρχή τα εγκλήματα των αντικαθεστωτικών ανταρτών, τους οποίους θεωρούσε «καλά παιδιά» παρά τους βιασμούς, τις πυρπολήσεις χωριών και τα βασανιστήρια στους στρατιώτες που συλλάμβαναν. Η ανησυχία της είχε ενταθεί ιδιαίτερα όταν άρχισαν οι κυβερνητικές δυνάμεις να παίρνουν το επάνω χέρι.

Πάντως, μετά την παραίτησή της, στην ερευνητική επιτροπή παραμένουν -ακόμη- δύο μέλη.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης