Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιου Κόστα, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να διαδεχθεί τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου, παραιτήθηκε την Τετάρτη από τον θώκο του για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Είναι καιρός να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στον δήμο της Λισαβόνας, όπως και στη χώρα», δήλωσε στον Τύπο ο Κόστα, ο οποίος ήταν ο δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας από το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 53χρονος Αντόνιου Κόστα αναδείχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πρωθυπουργία σε μια διαδικασία ψηφοφορίας ανοικτή στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, έπειτα από μια σκληρή σύγκρουση με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα των Σοσιαλιστών Αντόνιου Σεγκούρου.

Οι βουλευτικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς, αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλιζε στις αρχές του Μαρτίου το 38,1% των προθέσεων ψήφου, διατηρούσε δηλαδή ένα προβάδισμα 5 μονάδων επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2011 (33,3%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης