Την παραίτησή του ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Η έγκριση της πρότασης αυτής ανοίγει πλέον τον δρόμο στον Ματέο Ρέντσι να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο Λέτα αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Κυρηνάλιο, προκειμένου να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προηγήθηκε

Η ένταση μεταξύ των δύο πολιτικών χτύπησε κόκκινο τις τελευταίες ημέρες και το χθεσινό ραντεβού Λέτα-Ρέντσιτους απέβη άκαρπο, αφού κανείς δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του. Τα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) προσήλθαν σε συνεδρίαση για το μέλλον του Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία, καθώς βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα: είτε να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, είτε να ανοίξουν στον Ματέο Ρέντσι το δρόμο προς το Παλάτσο Κίτζι.

Την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα ζήτησε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κεντρώας Επιλογής Πολιτών (SC), το κόμμα που ίδρυσε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι και αποτελεί σήμερα τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ο Λέτα είναι ένας άνδρας με μεγάλη πείρα και ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί και ο ίδιος την ανάγκη να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, ξεκινώντας μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, με μια νέα κυβέρνηση και με διαφορετικό πρωθυπουργό», δήλωσε ο Αντρέα Ρομάνο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «εύχεται ο Λέτα να επιδείξει την ευαισθησία που τον διέκρινε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία. Να συμβάλει στο να αρχίσει μια νέα φάση, θέτοντας στην διάθεση του προέδρου και το πρωθυπουργικό του αξίωμά του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης