Το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου των Η.Π.Α. στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν εξετάζει σοβαρά ο Princeton Lyman, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει επανειλημμένα μεσολαβήσει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη για διαφιλονικούμενες (γεμάτες πετρέλαιο) περιοχές που βρίσκονται κοντά στη διασυνοριακή γραμμή, μήκους 1.800 χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Princeton Lyman πιστώνεται την επίτευξη οικονομικής συμφωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στις δύο χώρες, που ρύθμιζε, μεταξύ άλλων, το ύψος των δασμών που θα επιβάλλονται στον «μαύρο» χρυσό ο οποίος εξάγεται από το Ν. Σουδάν και κατευθύνεται προς τη θάλασσα μέσω των αγωγών που βρίσκονται στο γειτονικό Σουδάν. Η Τζούμπα δεν διαθέτει λιμάνι, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί τους αγωγούς του Χαρτούμ, προκειμένου να μεταφέρει το πετρέλαιο της προς τη θάλασσα και από εκεί προς τη διεθνή αγορά. Η ανεξαρτησία του Ν. Σουδάν (Ιούλιος 2011) προκάλεσε μεγάλο «πονοκέφαλο» στον πρόεδρο του Σουδάν, Omar al- Bashir, καθώς περίπου το 75% των κοιτασμάτων πετρελαίου πέρασε σε περιοχές που εντάσσονται εντός των διοικητικών ορίων του νεοσύστατου κράτους, δημιουργώντας μεγάλους κλυδωνισμούς στην οικονομία της χώρας του.

Τα δύο κράτη έχουν προσφύγει αρκετές φορές στα όπλα, με τη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια οριστική επίλυση της κρίσης. Ο Princeton Lyman είχε τοποθετηθεί στη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή τον Ιανουάριο του 2011, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους των εμπλεκόμενων πλευρών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εχθροπραξίες που θα ματαίωναν την ίδρυση του Ν. Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το έργο που επιτέλεσε ο Princeton αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια στην επίτευξη μιας ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν. Οι λαοί του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν, που έχουν υποφέρει τόσο πολύ, έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον και αυτό συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του Princeton να παροτρύνει και τις δύο πλευρές να θέσουν το συμφέρον των λαών τους πάνω από όλα», εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Barack Obama.

Διαβάστε επίσης:
Εκνευρισμός στο Ν. Σουδάν για την καθυστέρηση στις εξαγωγές πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 02:06
«Τα βρήκαν» Σουδάν-Ν. Σουδάν στο θέμα των εξαγωγών πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, 01:34

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης