Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρεσβευτή της Γαλλίας στα Σκόπια ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν να επιλέξουν μεταξύ «Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Κορέας», εννοώντας ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε διεθνή απομόνωση.

 «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε ο Κριστιάν Τιμονιέ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.
Μακρόν: «Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά αυτή αφορά στο μέλλον σας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.

Μετά από άλλους δυτικούς ηγέτες, όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Πενς και οι καγκελάριοι Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Κουρτς, ο Μακρόν επεσήμανε ότι καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια.
«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», λέει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης