Την περίληψη της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ έξι παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δημοσίευσε την Πέμπτη ο Λευκό Οίκος, μετά τις εκκλήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για την κατασκευή όπλων, ωστόσο τελικά η Τεχεράνη συμφώνησε στον περιορισμό αυτού μετά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρες κείμενο των τεχνικών οδηγιών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εδόθη στα μέλη του Κογκρέσου προς ανάγνωση, ωστόσο μόνο μια αναλυτική περίληψη 4 σελίδων σχετικά με τη συμφωνία έγινε διαθέσιμη στο κοινό.

«Κατά το IAEA, είναι προτιμότερο ορισμένες τεχνικές πτυχές να παραμείνουν εμπιστευτικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο 20 τοις εκατό, από τις 20 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετες επιθεωρήσεις θα «επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να εντοπίσει ταχύτερα οποιαδήποτε ατασθαλία ή την προώθηση υλικών σε κάποιο μυστικό πρόγραμμα», αναφέρεται στην περίληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης