Σε μία κίνηση αλά Μάργκαρετ Θάτσερ η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι επέλεξε την ανατροπή της παρούσας πολιτικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.

Σε μία κίνηση αλά Μάργκαρετ Θάτσερ η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι επέλεξε την ανατροπή της παρούσας πολιτικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογέςΜε αιφνιδιαστική ανακοίνωση έξω από τη Downing Street η ηγέτις των Συντηρητικών δρομολόγησε τη δυναμική διέξοδο από τα προβλήματα που προκαλεί το Brexit αλλά και την ισχυροποίηση της επιρροής της ενόψει των σημαντικών ρήξεων και αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε εκλογές για τις 8 Ιουνίου. Στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, όπως η ίδια εξήγησε στο έκτακτο διάγγελμά της είναι να ενισχυθεί το κόμμα των Συντηρητικών έτσι ώστε να αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη άνεση και θέση ισχύος με την Ε.Ε.

Σκοπός της είναι η απάλειψη εσωτερικών διαφοροποιήσεων στο Συντηρητικό Κόμμα αλλά και η περαιτέρω αποδυνάμωση του κόμματος των Εργατικών το οποίο, είναι η αλήθεια, βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση.

Η ενίσχυση της Τερέζα Μέι είναι απαραίτητη άλλωστε προκειμένου να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο Σκωτία αλλά και εκείνο της Β. Ιρλανδίας. Η σαφείς αποσχιστικές τάσεις του Εδιμβούργου αλλά και το εξελισσόμενο πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία μεταξύ των τοπικών πολιτικών δυνάμεων επιβαρύνουν τους ισχυρισμούς του Λονδίνου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας με την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Oι δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού

«Όταν έγινα πρωθυπουργός η χώρα είχε ανάγκη από σταθερότητα. Κατάφερα να τη φέρω. Η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. και δεν υπάρχει επιστροφή» είπε στην αρχή των δηλώσεών της η Μέι.

«Τώρα χρειαζόμαστε την προσφυγή στις κάλπες διότι άλλα κόμματα εναντιώνονται στα κυβερνητικά σχέδια για το Brexit» συνέχισε.

Μιλώντας έξω από τη Downing Street η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως η «κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για το Brexit που θα επιτρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο να επανακτήσει τον έλεγχο των νόμων και των συνόρων του. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση… Όμως τα άλλα κόμματα εναντιώνονται σε αυτό. Πρέπει να υπάρξει ενότητα στο Ουέστμινστερ, όμως τώρα δεν υπάρχει».

Η Μέι ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει στους πολιτικούς της αντιπάλους να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν δεν γίνουν τώρα εκλογές, αυτό το παιχνίδι θα συνεχιστεί» συνέχισε και κάλεσε τα αντίπαλα κόμματα να αποδεχθούν αυτή την πρόκληση των πρόωρων εκλογών.

«Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει μετά» είπε η Μέι και πρόσθεσε πως σε αυτή η προσφυγή στην κάλπη θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την ηγεσία της χώρας.

Τι προηγήθηκε

Το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την ανάπαυλα των πασχαλινών διακοπών, η Τερέζα Μέι αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς όπως διέρρευσε από τη Downing Street, επρόκειτο να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις ύστερα από τακτική συνάντηση με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της.

Είναι ασυνήθιστο οι ηγέτες να κάνουν δηλώσεις έξω από την Downing Street και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί επιλέγουν την τοποθεσία αυτή μόνο για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua), ωστόσο, μετέδωσε ότι η Μέι επρόκειτο να προβεί στην ανακοίνωσή της εν μέσω εικασιών για πιθανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης