Για «το φάντασμα μιας κυβέρνησης που ψηφίστηκε από τον ιταλικό λαό» και το οποίο πλανάται στην Ευρώπη, κάνει λόγο το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

«Το κυβερνητικό συμβόλαιο είναι μια πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την κοινοβουλευτική, πολιτική πλειοψηφία. Λείπει μόνον η τελευταία ψηφίδα. Ποιος φοβάται τον (σ.σ. υποψήφιο πρωθυπουργό) Τζουζέπε Κόντε;», διερωτάται το Κίνημα Αστέρων σε κείμενό του, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα Πέντε Αστέρια «όλα τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι ευρωπαίοι γραφειοκράτες, εκπρόσωποι των ξένων δυνάμεων και μεγάλο μέρος της καθεστηκυίας τάξης, συνασπίσθηκαν, φοβούμενοι ότι επιτέλους μπορεί να γεννηθεί, στην Ιταλία, μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες και την νομιμοποίηση της ψήφου των Ιταλών».

Εντός την ημέρας, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται και η επιλογή του μελλοντικού υπουργού Οικονομικών. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να επιθυμούν να υποδείξουν τον οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα, ο οποίος, όμως, έχει κατακρίνει με απόλυτη σαφήνεια τις σημερινές ισορροπίες στην ζώνη του Ευρώ, κάνοντας λόγο για υπερεξουσίες της Γερμανίας. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δυσκολέψει το απαιτούμενο «πράσινο φως» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις Ματαρέλα, ο οποίος φέρεται να προτιμά έναν έμπειρο πολιτικό για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, δεν αποκλείεται ο Λουίτζι ντι Μάιο να προταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός της κυβερνητικής συμμαχίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης