Βομβαρδισμοί, νεκροί, μυστικές επιχειρήσεις κατασκόπων σε ξένο έδαφος, πολεμική ετοιμότητα, «μάχες» προπαγάνδας. Όλα αυτά συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μεταξύ δύο ορκισμένων εχθρών, του Ισραήλ και του Ιράν, εν μέσω ανοιχτών πολεμικών αναμετρήσεων μεταξύ διαφόρων αντιπάλων και στρατοπέδων στην πολύπαθη Συρία και τα πάντα συνηγορούν στο ότι ο χρόνος πλησιάζει και οι πιθανότητες αποτροπής νέων δραματικών γεγονότων είναι πολύ μικρότερες από τη γενικότερη ανάφλεξη.

​Το Ισραήλ αναμένει τα αντίποινα του Ιράν, μετά από συγκεκριμένες δικές του εχθρικές ενέργειες που έχουν εξοργίσει την Τεχεράνη. Το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα στο Ισραήλ, είναι η επιστράτευση των εφέδρων, μια ενέργεια που προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοιχτής σύγκρουσης«Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποφευχθεί. Μπορεί μόνο να αναβληθεί, προς το συμφέρον της εκάστοτε πλευράς», έλεγε ο Νικόλο Μακιαβέλι, και οι Ισραηλινοί φαίνεται να ενστερνίζονται, δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, αυτή την άποψη, αυξάνοντας το επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας της χώρας τους λίγο χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό διότι το Ισραήλ αναμένει τα αντίποινα του Ιράν, μετά από συγκεκριμένες δικές του εχθρικές ενέργειες που έχουν εξοργίσει την Τεχεράνη. Το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα στο Ισραήλ, είναι η επιστράτευση των εφέδρων, μια ενέργεια που προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοιχτής σύγκρουσης. Κατά τα άλλα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε «κίτρινο» συναγερμό.

Κατά πολλούς, η σύγκρουση ήδη υφίσταται, σε τρίτες χώρες όμως αλλά και σε άλλα πεδία: Τρεις ιρανικές βάσεις έχουν καταστραφεί στη Συρία από τις βόμβες των ισραηλινών F-15 (στις 10 Φεβρουαρίου, στις 9 και στις 29 Απριλίου) ενώ οι ισραηλινοί κατάσκοποι χτύπησαν και στην καρδιά του Ιράν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση: Πράκτορες της Μοσάντ εισέβαλαν σε μυστική πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην Τεχεράνη και υπέκλεψαν σημαντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, όπως παρουσίασε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, το Ιράν ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα αυτό με τις μεγάλες δυνάμεις, και αναπτύσσει κρυφά πυρηνικές κεφαλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ως ισραηλινή προπαγάνδα, αν όμως όντως τα πράγματα συνέβησαν έτσι, και οι ισραηλινοί πράκτορες επιχείρησαν με επιτυχία μέσα στο ιρανικό έδαφος, εισβάλλοντας σε εγκαταστάσεις και επιστρέφοντας με τη «λεία» τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτός ο «ακήρυχτος πόλεμος», που αποτελεί ένα ακόμα δραματικό κεφάλαιο στην αιματοβαμμένη ιστορία της Συρίας από το 2012, αλλάζει μορφή και δεν αποκλείεται τελικά να μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ δύο κυρίαρχων και ισχυρών παραδοσιακών αντιπάλων. 

Η Τεχεράνη έχει αρκετές επιλογές πάντως για χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους και εκτός των εδαφών της χώρας, όπως σε εγκαταστάσεις της Ερυθράς Θάλασσας, αν θέλει να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμοΣύμφωνα με στρατιωτικές, αλλά πλέον και πολιτικές, εκτιμήσεις, μάλλον βρισκόμαστε προ των πυλών αυτής της ανοιχτής πια σύγκρουσης, η οποία είναι άγνωστο το πότε, αλλά και το που θα συμβεί. Η Τεχεράνη έχει αρκετές επιλογές πάντως για χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους και εκτός των εδαφών της χώρας, όπως σε εγκαταστάσεις της Ερυθράς Θάλασσας, αν θέλει να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ημερομηνίες-κλειδιά, που ίσως να αποτρέπουν προς το παρόν τα ιρανικά αντίποινα, είναι η 6η Μαΐου, οπότε και λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στον Λίβανο και η 12η Μαΐου, που διεξάγονται οι εκλογές στο Ιράκ. Την ίδια μέρα επίσης ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράν, που θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις αποκαλύψεις του Νετανιάχου για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εκτιμήσεις ισραηλινών αναφέρουν επίσης, ότι υπό την πίεση των διαφαινόμενων νέων αμερικάνικων κυρώσεων στο Ιράν, κι ενώ η χώρα διανύει οικονομική και κοινωνική κρίση, ίσως το ξέσπασμα του πολέμου, με αφορμή μάλιστα τα ισραηλινά χτυπήματα στη Συρία, να αποτελέσει τη διέξοδο που επιζητά το ιρανικό καθεστώς.

Αίνιγμα σε όλα αυτά αποτελεί η στάση της Μόσχας, παραδοσιακής συμμάχου του Ιράν, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να σχολιάσει επίσημα τα ισραηλινά χτυπήματα, αν και ο Πούτιν έχει εκφράσει προσωπικά στον Νετανιάχου τη δυσαρέσκειά του για αυτά…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης