Η πολιτική επιβίωση του κεντροδεξιού προέδρου του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρόκειται να κριθεί την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Παρασκευή σε ψηφοφορία του την έναρξη της διαδικασίας για να καθαιρεθεί, λόγω «ηθικής ανικανότητας», αφού κατηγορείται για δωροληψία στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς γιγαντιαίων διαστάσεων της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Odebrecht, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό πολλών λατινοαμερικάνικων κρατών.

Από τα 118 μέλη του κοινοβουλίου που ήταν παρόντα (επί συνόλου 130), τα 93 ενέκριναν τη διεξαγωγή συζήτησης για την καθαίρεση του Κουτσίνσκι την 21η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου το κοινοβούλιο, που ελέγχει η αντιπολίτευση, να παύσει τον πρόεδρο της χώρας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ή 87 εδρών, και στην περίπτωση που συμβεί αυτό, τον Κουτσίνσκι θα διαδεχθεί ο αντιπρόεδρός του Μαρτίν Βισκάρα για το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία τυπικά ολοκληρώνεται το 2021. Σε αυτή την περίπτωση επίσης ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι θα απωλέσει την ασυλία του.

Για τους περισσότερους αναλυτές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής αποτέλεσε εξαιρετικά άσχημο οιωνό για το μέλλον του Κουτσίνσκι. «Το μόνο περιθώριο ελιγμού που διαθέτει ο πρόεδρος ενόψει της Πέμπτης είναι να πείσει κάποιους κοινοβουλευτικούς να μην ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσής του», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτολόγος Λουίς Μπεναβέντε.

Για τον συνταγματολόγο Ενρίκε Μπαρνάλες, η τύχη του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι «έχει σχεδόν σφραγιστεί: για την υπεράσπισή του, δεν θα έχει στη διάθεσή του για να μιλήσει παρά μόνο μερικά λεπτά στη διαδικασία της Πέμπτης, αλλά με ήδη 93 βουλευτές ήδη εναντίον του, για ποιο πράγμα μιλάμε;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, η αντιπολίτευση απαίτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του ομίλου Οντεμπρέχτ, ότι κατέβαλε περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα με τον Κουτσίνσκι από το 2004 μέχρι το 2013.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος απέρριψε την απαίτηση της αντιπολίτευσης να υποβάλει την παραίτησή του. Περιστοιχισμένος από στελέχη της κυβέρνησής του, ο Κουτσίνσκι δήλωσε ότι δεν «θα το βάλει στα πόδια, δεν θα κρυφτεί και δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει» κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος προς τους πολίτες, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί στις έρευνες.

Ο 79χρονος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, μέχρι πρόσφατα διέψευδε ότι είχε την παραμικρή σχέση με την Οντεμπρέχτ, ως τις αποκαλύψεις από τη βραζιλιάνικη εταιρεία.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία διαβεβαίωσε πάντως το Σάββατο ότι οι αποκαλύψεις σχετικά τις πληρωμές της προς εταιρείες που συνδέονταν με τον Κουτσίνσκι, δεν σχετίζονται με τα ποσά που μοίραζε κάτω από τραπέζι για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, αλλά με νομότυπες δραστηριότητες που είχαν καταγραφεί στα βιβλία της. Οι υποστηρικτές του κεντροδεξιού προέδρου κατηγορούν το δεξιό κόμμα Λαϊκή Δύναμη υπό την Κέικο Φουχιμόρι, ότι παραπλανά συνειδητά για τη φύση των πληρωμών αυτών και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το σκάνδαλο για τις δικές του σκοπιμότητες. Όμως είναι πλέον αμφίβολο αν αυτό αλλάζει κάτι.

Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, πέραν της Βραζιλίας και του Περού, σάρωσε το πολιτικό σκηνικό και σε άλλες χώρες, από τον Ισημερινό ως το Μεξικό, τον Παναμά και τη Βενεζουέλα. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας καταδικάστηκε να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική, αν και η υπεράσπιση κατήγγειλε μια «άδικη» απόφαση.

Στο Περού, ο πρώην πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) παραμένει προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο, αφού κατηγορείται πως είχε λάβει από την Οντεμπρέχτ προεκλογικά τρία εκατομμύρια δολάρια. Η περουβιανή δικαιοσύνη έχει ζητήσει εξάλλου την έκδοση από τις ΗΠΑ του πρώην προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, που επίσης φέρεται να δωροδοκήθηκε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης