Δυνατό παίκτη σε τρισδιάστατη σκακιέρα θυμίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που οι Δυτικοί παίζουν ντάμα. Η ένταση που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία δημιουργεί μία ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα αλά… «James Bond».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου ΤΟΠΟΛ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον έχει ξεσπάσει νέος εμφύλιος, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα για «παθητική στάση».

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜαΚέιν σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε: «Για να είναι ειλικρινής πιστεύω πως η παρούσα διεθνής πολιτική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πεντάχρονης ανέμελης σχέσης με τη Ρωσία. Είμαι απογοητευμένος αλλά όχι έκπληκτος». «Ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να έχει διαφορετικές ερμηνείες για το θέμα (σ.σ.: ότι η αποστολή Ρώσων στην Κριμαία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο), αλλά νομίζω πως δεν ξεγελάει κανέναν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει νωρίτερα: «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή λόγος να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον. Αυτό αλήθεια είναι πως θα ήταν η έσχατη επιλογή, εφόσον φθάσουμε σε ένα ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Κάτι που δεν επιθυμούμε, φυσικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο είπε: «Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν εκ νέου την προσήλωσή τους στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», ενώ καταδίκασε την «επιθετικότητα της Ρωσίας», λέγοντας πως οι κινήσεις της είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Η γαλλική «Le Figaro» υποστηρίζει ότι το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το Αφγανιστάν το 1979 μέχρι τη Γεωργία το 2008. «Μπορεί, μάλιστα, κάποιος να υποθέσει ότι η “ρωσική ειρήνη” δεν θα τελειώσει στην Κριμαία, αλλά θα καταλάβει και το 1/3 της Ουκρανίας» σημειώνει.

Επίδειξη δύναμης

Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Astrakhan, σύμφωνα με έκτακτο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, το οποίο επικαλείται πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.  Επίσης, το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Νovosti, επικαλούμενο τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπ. Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ, αναφέρει ότι οι Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από την περιοχή του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ο οποίος πέτυχε τον στόχο του στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.

Η εκτόξευση αυτή έρχεται σε μία περίοδο ολοένα αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία και την απειλή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία.

Παρακολουθήστε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συνδέθηκε με σενάρια περί ύπαρξης UFO. Ωστόσο, αναλυτές υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα βίντεο που καταγράφει την πορεία ενός διηπειρωτικού πυραύλου:



Ενήμερη η Ουάσινγκτον για την εκτόξευση

Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει την Τρίτη μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης