Έντονο ήταν το διπλωματικό παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη στιγμή που η Ουκρανία κάλεσε για πολλοστή φορά τη διεθνή κοινότητα να την προστατέψει από την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν ηγέτες χωρών της Δύσης για αποκλιμάκωση της έντασης στη χερσόνησο της Κριμαίας, η Μόσχα εμφανίζεται ανυποχώρητη στις θέσεις της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος ξεκαθάρισε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των Ρώσων που ζουν ανά την ουκρανική επικράτεια. Η βίαιη ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς σε συνδυασμό με την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή προκειμένου το Κρεμλίνο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το εδαφικό καθεστώς που επιθυμεί να επιβάλει στην Κριμαία.

Ήδη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε θέσεις μάχης στην Κριμαία, έτοιμοι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οδικό δίκτυο και δημόσια κτίρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε προς τον Ρώσο ομόλογό του ότι η επέμβαση στην Κριμαία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη ένοπλη σύρραξη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στις διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή -όπως είχαν ήδη επισημάνει πολιτικοί αναλυτές- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.

Πούτιν και Ομπάμα συνομίλησαν για 1,5 ώρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κριμαία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης στη χερσόνησο, αποσύροντας άμεσα όλα τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στις βάσεις τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας τού απάντησε πως η χώρα του διατηρεί κάθε έννομο δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες της που ζουν ανά την ουκρανική επικράτεια από τις προκλητικές ενέργειες υπερεθνικιστών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε 90 ολόκληρα λεπτά και έγινε λίγο μετά την είδηση πως 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κριμαία και έχουν λάβει θέσεις μάχης, περιμένοντας οδηγίες από τη Μόσχα.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, εξήγησε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως «οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων είναι αντίθετη με τη διεθνή νομοθεσία και τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ τον προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώθηκαν τα όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών. Ειδικότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ενώ του επισήμανε πως «η ανάπτυξη στρατιωτών στη χερσόνησο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Βλάντιμιρ Πούτιν εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» επισημαίνεται.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι, αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των Ρωσόφωνων που ζουν εκεί.»

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ

Για την κατάσταση στην Κριμαία και την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γάλλος ομόλογός του και ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Στίβεν Χάρπερ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τη στρατιωτική επέμβαση που επιχειρεί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν στενά τις ενέργειές τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της».

Παράλληλα, οι ισχυροί άνδρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν όσον αφορά το οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, στην προσπάθεια που κάνει το Κίεβο να σταθεροποιήσει την εγχώρια οικονομία.

Έκκληση Ολάντ σε Πούτιν για την αποφυγή της βίας στην Κριμαία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράζοντάς του τη «σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στη Ουκρανία», και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια διπλωματική λύση στην κρίση», σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική επέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αντιμετωπίζοντας την κλιμάκωση των κινδύνων μετά την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος Ολάντ επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης, που βασίζεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα» συμπληρώνεται.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες για την κατάσταση στην Κριμαία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης