Στη Βουλή της ΠΓΔΜ επέστρεψε σήμερα, έπειτα από αποχή 15 μηνών, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας και από τότε απείχε από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ενδιάμεσο ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές στη χώρα.

Στις εκλογές του Απριλίου 2014, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε 34 βουλευτές (από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ), εκ των οποίων τρεις διαφώνησαν από την αρχή με την απόφαση για μποϊκοτάζ της Βουλής και συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Οι τρεις αυτοί βουλευτές διεγράφησαν από τις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, παρά τη φθορά που έχει υποστεί από το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, συνεχίζει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, να υπερτερεί και μάλιστα με σημαντική διαφορά, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική κρίση που προκλήθηκε στην ΠΓΔΜ από την αποχή της αντιπολίτευσης από τη Βουλή έλαβε ευρύτερες διαστάσεις τους προηγούμενες μήνες, με την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή αποτελεί μέρος της πολιτικής συμφωνίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (VMRO-DPMNE, SDSM, DUI, DPA) σχετικά με τη διευθέτηση ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία επίλυσης της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι), στη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, στις 15 Ιουλίου, με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές -και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016- θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει κανόνα που θα εφαρμόζεται κάθε φορά που θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το σκάνδαλο αυτό συνεχίζει να συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ, και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης