Μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, με τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και ελικόπτερα της αστυνομίας, ξεκίνησε στις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο στην ΠΓΔΜ.

Στο στόχαστρο αστυνομικών και στρατιωτών μπήκαν μέλη ένοπλης ομάδας, η οποία φέρεται να εισήλθε στην πόλη από εδάφη του Κοσόβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι συνδέονται με την πρόσφατη επίθεση μαχητών της στρατιωτικής οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (UCK) κατά αστυνομικού φυλακίου στο χωριό Γκόσιντσε (Απρίλιος 2015).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ΜΜΕ της βαλκανικής χώρας, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην αλβανόφωνη συνοικία τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Στο Κουμάνοβο εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους. Πυροβολισμοί ακούγονταν κατά διαστήματα, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε κατοικίες αναζητώντας τους ενόπλους, ενώ οι πολίτες παρέμειναν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους.

Κάποιοι κατέγραψαν με ερασιτεχνική κάμερα τα όσα συνέβαιναν σε τμήματα της πόλης.

Πλέον επικρατεί ηρεμία, ωστόσο εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους. Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σύλληψη, φωτογραφία δείχνει έναν άνδρα με χειροπέδες και εκτιμάται πως πρόκειται για ένοπλο που έβγαλε την παραλλαγή και επιχείρησε να παρουσιαστεί ως κάτοικος της περιοχής προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Η αστυνομία της βαλκανικής χώρας είχε ανακοινώσει πριν από 20 ημέρες ότι περίπου 40 ένοπλοι έκαναν έφοδο σε αστυνομικό φυλάκιο του Γκόσιντσε. Εκεί αφόπλισαν κι έδεσαν τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς και ξυλοκόπησαν άγρια τον τέταρτο.

Το Κουμάνοβο είναι μια πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και το Κόσσοβο.

Η ένταση στα βορειοανατολικά εδάφη της ΠΓΔΜ δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς η εκεί έντονη παρουσία του αλβανικού στοιχείου χρησιμοποιείται κατά διαστήματα ως πρόσχημα για την πρόκληση προβλημάτων από ένοπλες ομάδες που εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης