Την ποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτών της ΠΓΔΜ σε ξένους πολέμους ανήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας.

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες θα αποσταλούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε, η ελάχιστη ποινή φυλάκισης για όσους πολίτες συμμετέχουν σε ξένους πολέμους και για όσους στρατολογούν πολίτες για να πάρουν μέρος σε τέτοιες δράσεις θα είναι πέντε χρόνια.

Η Γιανκούλοφσκα υπογράμμισε ότι οι προταθείσες αυτές αλλαγές θα παράσχουν στη χώρα ισχυρότερα και πιο κατάλληλα εργαλεία για τη μάχη κατά των παγκόσμιων απειλών της ασφάλειας και κυρίως κατά της τρομοκρατίας.

Τους τελευταίους μήνες, επτά αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ σκοτώθηκαν πολεμώντας στις τάξεις ακραίων ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ Σουλεϊμάν Ρετζέπι δήλωσε ότι η συμμετοχή μουσουλμάνων της χώρας σε ξένους πολέμους είναι αντίθετη με τις αξίες του παραδοσιακού Ισλάμ που καλλιεργείται στη Σκόπια και στην περιοχή.

«Είναι λάθος να πιστεύετε ότι οι Αλβανοί που σκοτώνονται σ’ αυτούς τους πολέμους θα θεωρούνται μάρτυρες επειδή έχασαν τη ζωή τους στο όνομα του ισλάμ και του Αλλάχ. Η συμμετοχή των Αλβανών σ΄ αυτούς τους πολέμους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Οι περισσότεροι από αυτούς που μάχονται με τους τζιχαντιστές είναι μισθοφόροι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες» τόνισε και πρόσθεσε ότι η δράση αυτών που ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ δεν αποκλείεται να εντοπίζεται και σε τζαμιά της ΠΓΔΜ.

Ο Σουλεϊμάν Ρετζέπι σημείωσε ότι δύο τζαμιά στα Σκόπια δεν ελέγχονται πλέον από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα της ΠΓΔΜ και πως σε αυτά έχουν προσχωρήσει κύκλοι του ακραίου Ισλάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης