Συνεχίζεται το αδιέξοδο σχετικά με την αντιμετώπιση της προβληματικής πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, η οποία προκλήθηκε αμέσως μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και να απέχει από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε διάλογος, σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ του κόμματός του και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), χωρίς ωστόσο να βρεθεί μια καθοριστική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του το SDSM ανέφερε ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες με το VMRO-DPMNE μόνον όταν το τελευταίο αποδεχτεί να εξετάσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση έχει θέσει πέντε όρους για να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι, ορισμένοι εκ των οποίων απορρίπτονται εκ των προτέρων από το κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα, η αντιπολίτευση ζητά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα (όποτε διεξαχθούν αυτές), τον διαχωρισμό του κράτους από το κυβερνών κόμμα, τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης της χώρας, τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας και διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού , ώστε να προσδιοριστεί και ο αριθμός του εκλογικού σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το VMRO-DPMNE και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτουν κατηγορηματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα.

Η προβληματική πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ έχει επισημανθεί ιδιαίτερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης