Η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα αναφορικά με το κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν μεν πως είναι αντίθετοι, αλλά χωρίς να πράξουν ωστόσο οτιδήποτε για να το αποτρέψουν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ξεκαθάρισε την τουρκική στάση στο ταξίδι αστραπή σε Εμπρίλ και Βαγδάτη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να συναντηθεί με τον Κούρδο ηγέτη Μπαρτζάνι αναφέρθηκε και πάλι, απλώς, στην αντίθεση της Τουρκίας στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που έχει προγραμματισθεί για την 25η Σεπτεμβρίου. «Ελπίζουμε οι Κούρδοι να ακυρώσουν το δημοψήφισμα καθώς το συμφέρον και το μέλλον των Κούρδων είναι το ενιαίo Ιράκ», είπε.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αναφερθεί σε πιθανές κυρώσεις, όπως κλείσιμο των συνόρων ή παύση αγοράς κουρδικού πετρελαίου. Μετά την συνάντηση με τον Μπαρτζανί, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σιβυλλικά πως οι καλές εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – ιρακινού Κουρδιστάν δεν έχουν να κάνουν με το δημοψήφισμα!

Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πάντως πως ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Μπαρτζάνι να ακυρώσει το δημοψήφισμα, λέγοντας πως το αποτέλεσμά του θα αποσταθεροποιήσει το Ιράκ και όλη την περιοχή. Ωστόσο ο αξιωματούχος τόνισε πως δεν ειπώθηκε λέξη από τον Τούρκο διπλωμάτη για κλείσιμο συνόρων, παύση αγοράς πετρελαίου ή παύση πληρωμών από την εμπορία πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Μπαρτζάνι είπε στον Τούρκο υπουργό ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει το δημοψήφισμα διότι αυτή η κίνηση θα ήταν αντίθετη με τη θέληση του κουρδικού λαού.

Η Τουρκία αποτελεί την θύρα στον κόσμο για το κουρδικό πολιτικό μόρφωμα στο βόρειο Ιράκ. Πολλοί Κούρδοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά ακύρωση του δημοψηφίσματος δεν θα περιοριζόταν στα λόγια αλλά θα προχωρούσε και σε πράξεις.

Η προφανής εξήγηση για τον τουρκικό δισταγμό είναι ότι δεν θέλει να απομακρυνθεί και να απομακρύνει τους Κούρδους του Ιράκ που αποτελούν έναν από τους λίγους περιφερειακούς της συμμάχους και αποτελούν ένα είδος προστασίας της από το εν πολλοίς σιιτικό υπόλοιπο του Ιράκ. Παράλληλα η συμμαχία με τους Κούρδους του Ιράκ επιτρέπει στον Ερντογάν να επιβληθεί στους εντός τουρκικών συνόρων Κούρδους του ΡΚΚ και να δείχνει προς τα έξω πως η πολιτική του δεν είναι αντικουρδική αλλά στρέφεται κατά μια «τρομοκρατικής» οργάνωσης.

Παράλληλα ο Ερντογάν, με τη ρητορική του, επιδιώκει να κατευνάσει την υπέρ-εθνικιστική δεξαμενή των ψηφοφόρων του ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2019.

Έτσι δεν μπορεί να εμφανίζεται διαλλακτικός στο κουρδικό ζήτημα, ακόμα και εκτός τουρκικών συνόρων.
Ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπατσελί άλλωστε δήλωσε πως «το κουρδικό δημοψήφισμα μπορεί να ειδωθεί και ως αιτία πολέμου για την Τουρκία».

Ουσιαστικά διεξάγεται αυτή την στιγμή μια λεπτή άσκηση ισορροπιών και από τα δύο μέρη. Για τον Μπαρτζάνι, η πολιτική Ερντογάν έναντι των Κούρδων της Τουρκίας καθιστά δύσκολο να δικαιολογήσει τηω παρουσία 2.000 Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό Κουρδιστάν, την ώρα που φωνές στο εσωτερικό τον κατηγορούν για την συνεργασία με την Άγκυρα.

Η Τουρκία υποδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τον αρχηγό του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Μπαγκερί. Η επίσκεψη παρουσιάστηκε ως προμήνυμα κοινού μετώπου κατά των κουρδικών βλέψεων ανεξαρτησίας και κατά του δημοψηφίσματος.

Επίσης Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν πως κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μάτις στο Ερμπίλ, τέθηκε και πάλι το ζήτημα του κουρδικού δημοψηφίσματος.

Ο Μάτις που βρέθηκε και στο Ερμπίλ στις 22 Αυγούστου ζήτησε από τον Μπαρτζάνι να κάνει πίσω στο ζήτημα του δημοψηφίσματος. Πάντως ο Μπαρτζάνι δεν έδειξε σημεία κάμψης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Μάτις έφτασε στο Ερμπίλ επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας και εξέτασε με Κούρδους αξιωματούχους το ζήτημα του δημοψηφίσματος καθώς και την πρόοδο στον συνεχιζόμενο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου – ISIS.

(Κεντρική φωτό: O πρόεδρος της κουρδικής περιοχής του Ιράκ Masoud Barzani με τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνας James Mattis στο Erbil, του βορείου Ιράκ (22 Αυγούστου 2017)

ΠΗΓΗ: al Monitor

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης