Ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία

Ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία
Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις της Ισπανικής κυβέρνησης που έχουν στόχο την αποτροπή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε ποινική έρευνα εναντίον περισσότερων από 700 δημάρχων στην Καταλονία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην Καταλανική Ένωση Δήμων που ανακοίνωσε χθες, ότι 712 δήμοι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα.

Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Βαρκελώνη για να υποστηρίξουν το εν λόγω δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου, και το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.

Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε επίσης από το ισπανικό δικαστικό σώμα, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Ο βασιλιάς Φίλιππος ο 6ος εγγυήθηκε, ότι: «Το Σύνταγμα θα υπερισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε αποτυχία συνύπαρξης στη δημοκρατία και τα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους Ισπανούς θα διατηρηθούν, εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας και του νόμου». Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τότε που το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τους νόμους που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ανακοινώθηκε από την Generalitat για την 1η Οκτωβρίου.

Στη δήλωσή του επεσήμανε τα εξής: «Η δημοκρατική συνύπαρξη που επιτεύχθηκε στην Ισπανία μετά από πολλές θυσίες και εξαιτίας της γενναιοδωρίας όλων, είναι δυνατή μόνο εάν οι νόμοι που ρυθμίζουν και οργανώνουν το κράτος εκπληρώνονται από τους πολίτες και τους θεσμούς και εάν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται και γίνονται σεβαστά από τις δημόσιες αρχές».

Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση από τη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιτζεμόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Δεν εσυνιστά επιλογή το  να μην προχωρήσει το δημοψήφισμα. Μένουν 20 ημέρες και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια».

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία στην Καταλωνία θα ωφελήσει την περιοχή, ειδικά στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας και την ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε 

Μεταξύ αυτών και ο Τζόναθαν Σάφι, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανεξαρτησίας Ριζοσπαστικής (RIC), ο οποίος ανέφερε: «Η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση του 2008. Είναι τα μέτρα λιτότητας που είδαμε να λαμβάνονται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017, 16:11