Νέα κυβέρνηση – ακόμη και μέσα στη σημερινή νύχτα – δεν αποκλείεται να έχει η Ιταλία.

Αν και τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, εθεωρείτο αρκετά πιθανός για την πρωθυπουργία, τις τελευταίες ώρες, ήρθε στο προσκήνιο το όνομα του Ενρίκο Λέτα, που είναι ο υπ’ αριθμόν 2 στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Την Τετάρτη, τα περισσότερα ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, επικαλούμενα κοινοβουλευτικές πηγές, ότι πλέον προς την πρωθυπουργία οδεύει ο Λέτα. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η Repubblica, η Corriere della Sera και η Stampa προτάσσουν αυτές τις πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 47χρονος Λέτα, πτυχιούχος Νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, ήταν το διάστημα 1991-1995 πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την διετία 1998 -1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και στη συνέχεια υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.

Μετά το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης της γραμματείας του, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση από την οποία ζητά να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει την ανεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή του κόμματος θα γίνει «με όποια στελέχη του θεωρηθούν χρήσιμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Την βούληση του Λαού της Ελευθερίας (PdL) να υποστηρίξει μια «ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας» υπογράμμισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

«Δεν πρέπει να σχηματιστεί μια παροδική κυβέρνηση, αλλά να καταλήξουμε σε ένα σχήμα που να βασίζεται σε συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η κεντροδεξιά παράταξη πρόκειται να στηρίξει το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Υπέρ μιας κυβέρνησης αλλαγής, «η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», φέρονται να εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι της Επιλογής Πολιτών (Sc) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην δική τους συνάντηση με τον Ναπολιτάνο. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του κωμικού, Μπέπε Γκρίλο, ανακοίνωσε ότι «παραμένει η μόνη πραγματική αντιπολίτευση της χώρας».

Διαβάστε επίσης: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Λέττα / O Ενρίκο Λέττα φαβορί για την πρωθυπουργία

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης