Ανάστατη είναι η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα μετά την ανακοίνωση του βίαιου θανάτου της Daphne Caruana Galizia, η οποία ως μπλόγκερ συμμετείχε στην ομάδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο που πλέον αποκαλείται Panama Papers.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 15 ημέρες η μπλόγκερ είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή τηςΗ βρετανική «Guardian» αποκαλεί τη δημοσιογράφο «μία γυναίκα που είναι από μόνη της όλο το WikiLeaks», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιγράψει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποκάλυψη των μυστικών που έκρυβαν τα Panama Papers.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μόνη της προκάλεσε εκλογές στη Μάλτα, αφού είχε αποδείξει την εμπλοκή του πρωθυπουργού της χώρας σε αυτήν την ιστορία. Δεν τα παράτησε ωστόσο, παρά την επανεκλογή του Joseph Muscat.

Εξακολούθησε να κυνηγά τη διαφθορά στη χώρα της, στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτοντας το κύκλωμα Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του όσον αφορά στην ίδρυση εφοπλιστικού κολοσσού, αλλά και πρόσφατα το σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι άγνωστοι δολοφόνοι τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκινητάκι της, ένα Peugeot 108, το οποίο και διαλύθηκε. O πρόεδρος της Μάλτας και ο πρωθυπουργός κάλεσαν τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος, αλλά πολλοί είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή μίλησαν για πολιτική δολοφονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Daphne Caruana Galizia ήταν πολύ γνωστή μπλόγκερ, η οποία συχνά-πυκνά είχε περισσότερους followers από το σύνολο των εφημερίδων και των sites που λειτουργούν στη Μάλτα. Ωστόσο, η δουλειά της ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορα της μικρής χώρας της.

Η Daphne Caruana Galizia

Ο τόπος της δολοφονίας

Ο γιος της εργάζεται στο περίφημο Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και το οποίο διαδραμάτισε επίσης σημαντικότατο ρόλο σε μια σειρά από αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κουίντες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης, του τραπεζικού συστήματος αλλά και των διεθνών σχέσεων.

Με λίγα λόγια, οι «άγνωστοι» δολοφόνοι χτύπησαν την καρδιά μιας δημοσιογραφικής κοινότητας που τα τελευταία χρόνια μέσα από το υπερ-όπλο που ονομάζεται ίντερνετ επιχειρεί σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο να αποκαλύψει το πώς λειτουργεί ο σημερινός κόσμος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η δημοσιογράφος και μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στη Μάλτα, έπειτα από έκρηξη στο αυτοκίνητό της, πολύ κοντά στο σπίτι της.

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει ισχυρότατο εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα, ο οποίος πυροδοτήθηκε χθες το απόγευμα κάνοντας θρύψαλα το Peugeot 108.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 15 ημέρες η μπλόγκερ είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η τελευταία της ανάρτηση έγινε στις 15.35 (ώρα Ελλάδας) στο Running Commentary και η έκρηξη σημειώθηκε στις 16.00.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το σώμα της δεν είχε ταυτοποιηθεί, ενώ ένας από τους γιους της φέρεται να άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στο σημείο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Caruana Galizia ήταν σκληρός επικριτής μου – τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά-, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η βάρβαρη πράξη… Δεν θα σταματήσω, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας

Έρευνες στον τόπο της δολοφονίας

Ο Muscat, επίσης, σημείωσε σε ανάρτησή του: «Πρόκειται για μια άθλια επίθεση σε πολίτη και στην ελευθερία της έκφρασης».

Η Caruana Galizia ήταν 53 ετών και μητέρα τριών παιδιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης