Η ομηρία στο σούπερ-μάρκετ στην πόλη Τρεμπ της νότιας Γαλλίας έληξε με την επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων και την εξουδετέρωση του δράστη.

«Η γαλλική αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο που είχε ταμπουρωθεί σε ένα σουπερμάρκετ στη νότια Γαλλία όπου νωρίτερα είχε συλλάβει ομήρους», επιβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών  της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα πηγή που πρόσκειται στην έρευνα είχε δηλώσει πως «ο άνδρας που είχε συλλάβει ομήρους είναι νεκρός», προσθέτοντας πως σκοτώθηκε στη διάρκεια εφόδου των Ειδικών Δυνάμεων στο σουπερμάρκετ. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφερε η πηγή.

Ο δράστης είναι ένας 26χρονος, ονόματι Ρεντουάν Λακντίμ, κάτοικος της πόλης Καρκασσόν γεννημένος στο Μαρόκο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ο δράστης έδρασε μόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανάρτηση σε προπαγανδιστικό Μέσο της η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Daesh (η αραβική ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ με σύντομη συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Τρεμπ (Trebes), έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.

«O τρομοκράτης 26 ετών, γεννήθηκε το 1992 στο Μαρόκο, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών».

«Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση», πρόσθεσε.

«Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από τη χωροφυλακή της Καρκασσόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό».

Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασσόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά, αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.

«Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό», εξήγησε ο υπουργός. «Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια όμηρους τα υπόλοιπα άτομα. Η παρέμβαση του «ηρωικού» χωροφύλακα συνέβαλε στο να δοθεί η τελική λύση».

Τα θύματα της επίθεσης

Νωρίτερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα οι νεκροί ανέρχονται συνολικά στους τέσσερις, καθώς εκτός του δράστη, δύο είναι τα θύματα στο σούπερ-μάρκετ. Επιπλέον η αστυνομία ανακάλυψε ένα πτώμα στην πόλη Καρκασσόν και έναν βαριά τραυματισμένο από πυρά του δράστη. Ο νεκρός φέρεται να επέβαινε σε αυτοκίνητο το οποίο ο νεαρός Μαροκινός έκλεψε. Ο δράστης μάλιστα πυροβόλησε και τραυμάτισε και έναν αστυνομικό, πριν διαφύγει με το αυτοκίνητο και μεταβεί στη γειτονική πόλη Τρεμπ, η οποία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα και τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασσόν, σκοτώνοντας τον έναν επιβαίνοντα και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλον, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του, όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

Το χρονικό της τρομοκρατικής ενέργειας

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε από το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Τρεμπ στα νότια της χώρας, κοντά στην πόλη Καρκασσόν. Ο δράστης φέρεται να κρατούσε οκτώ ομήρους, ενώ διατεινόταν ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ, δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μετά την πρώτη ανταλλαγή πυροβολισμών. 

Αστυνομικές και δικαστικές πηγές καθώς και κύκλοι της Αντιτρομοκρατικής χαρακτήρισαν το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό. Επί τόπου έσπευσαν ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας και της Χωροφυλακής καθώς και ειδική μονάδα της Αντιτρομοκρατικής, ενώ επιχειρούσαν τρία ελικόπτερα. Πληροφορία προερχόμενη από το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τον δήμαρχο της πόλης Τρεμπ, Ερίκ Μενασί, ανέφερε ότι ο δράστης βρισκόταν στο σούπερ-μάρκετ μόνος του με έναν αστυνομικό (προφανώς όμηρο), ο οποίος φέρεται να προσφέρθηκε να πάρει τη θέση ενός πολίτη, και πως οι υπόλοιποι οκτώ όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Στην πόλη Τρεμπ έσπευσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. 

Ο δράστης, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, φέρεται να είναι 26χρονος Μαροκινός, κάτοικος της πόλης Καρκασσόν και γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών. «Ηταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Κολόμπ.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικές αρχές θα μετέφεραν τη μητέρα του στο σημείο, προφανώς για να τον πείσει να παραδοθεί. 

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα την οποία επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, το όχημα του άνδρα που τραυμάτισε έναν αστυνομικό βρέθηκε στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Τρεμπ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος πραγματοποίησε τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Η εφημερίδα La depeche ανέφερε ότι στην πόλη Καρκασσόν η αστυνομία έδωσε εντολή να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ έχει αποκλείσει ξενοδοχεία και σχολεία και προτρέπει τουρίστες και μαθητές να παραμείνουν εντός των κτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονταν από τοπικές πηγές, ο δράστης έφερε επάνω του χειροβομβίδες, ενώ πολίτης της πόλης Τρεμπ ανέφερε στη βρετανική «Daily Mail» πως ο υπεύθυνος του κρεοπωλείου του σούπερ-μάρκετ είναι νεκρός και πως ο δράστης επανειλημμένα κραύγαζε «ο Θεός είναι μεγάλος, εκδίκηση για τη Συρία».

Βίαιο περιστατικό και στη γειτονική πόλη Καρκασσόν

Τα γαλλικά Μέσα μεταδίδουν πως νωρίτερα ένα άτομο άνοιξε πυρ κατά τεσσάρων αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων (CRS) στη γειτονική πόλη Καρκασσόν μόλις 15 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, πρόκειται για τον ίδιο δράστη που στη συνέχεια εισέβαλε στο σούπερ-μάρκετ στη γειτονική Τρεμπ κυνηγημένος από αστυνομικούς.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές ως προς τη διασύνδεση των δύο περιστατικών. Όπως προαναφέρθηκε, η πόλη Καρκασσόν από την Τρεμπ απέχει ελάχιστα και, άρα, η πρώτη εκδοχή είναι πολύ πιθανή. Σε αυτό το περιστατικό ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στον ώμο. 


(Φθορές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από τους πυροβολισμούς)

Tο γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αξιωματικοί ασφαλείας πραγματοποιούν επιχείρηση σε ένα σούπερ-μάρκετ στην πόλη Τρεμπ στη νότια Γαλλία, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.


(Το σούπερ-μάρκετ όπου εκτυλίσσεται το περιστατικό)

Μακρόν: «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση»

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασσόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης είχε καταφύγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης