Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Βραζιλίας και δείχνουν πτώματα στα βρώμικα σοκάκια των παραγκουπόλεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η σκοτεινή πλευρά της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό καρναβάλι του κόσμου, κρύβει έναν κόσμο που ζει στην ανέχεια των σύγχρονων γκέτο και ταλανίζεται από συμμορίες ναρκωτικών, που ελέγχουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε την Παρασκευή εντολή στον στρατό να θέσει υπό τον έλεγχό του τις αστυνομικές δυνάμεις της πολιτείας του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με σκοπό να περιορίσει και τελικά να εξαλείψει τη βία που προέρχεται από τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη επιχείρηση με παρόμοια χαρακτηριστικά που γίνεται στη χώρα, μετά το τέλος της δικτατορίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έκτακτα μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν την ψηφοφορία στο Κογκρέσσο για τη νομοθεσία σχετικά με τις συντάξεις, που η κυβέρνηση του Michel Temer έχει θέσει ως «ναυαρχίδα» της πολιτικής της. Το νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα, απαιτεί τροποποίηση του Συντάγματος, διαδικασία όμως που απαγορεύεται εν μέσω αντίστοιχης επέμβασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως αυτή της ανάθεσης στον στρατό επιπλέον εξουσιών. Ο μόνος τρόπος να ψηφιστεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο σε μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι αυτή να αρθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται με ομοσπονδιακό διάταγμα, ώστε να περάσει από το Κογκρέσσο η μεταρρύθμιση.

Η εγκληματική βία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έχει φτάσει σε νέα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με 8% αύξηση των δολοφονιών την προηγούμενη χρονιά έναντι του 2016 και με ένα 26% αύξηση συγκριτικά με το 2015, σύμφωνα με στατιστικές της κυβέρνησης της πολιτείας του Ρίο.

Ο στρατός έχει ήδη εμπλακεί στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη εδώ και κάποια χρόνια σε μία προσπάθεια να καταστείλει τη βία, που εκδηλώνεται κυρίως στις παραγκουπόλεις της μητροπολιτικής περιοχής του Ρίο. Εκεί όπου πανίσχυρες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται μεταξύ τους για την επικράτηση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα όλες έρχονται αντιμέτωπες με την αστυνομία.

Καθημερινά σημειώνονται έντονα περιστατικά με πυροβολισμούς στις πιο φτωχές περιοχές του Ρίο και προοδευτικά η βία αυτής της μορφής έχει επηρεάσει τις πιο πλούσιες και σχετικά ασφαλέστερες συνοικίες.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού που τερματίστηκαν την Τετάρτη, εικόνες συμμοριών, αποτελούμενες από νεαρούς, που περικυκλώνουν και ληστεύουν τουρίστες ομαδικά, προβλήθηκαν κατ’ επανάληψη στην κρατική τηλεόραση της χώρας, πυροδοτώντας τους φόβους ότι η κατάσταση της ασφάλειας της πόλης έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης