Οι κινητοποιήσεις στο Φέργκιουσον συνεχίζονται, με την αστυνομία να ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις των διαδηλωτών. Στο στόχαστρό της είναι όμως και δημοσιογράφοι. Μερικοί μάλιστα φυλακίστηκαν, «για λόγους ασφαλείας».

Για παρεμπόδιση των ερευνών τους κατηγορούν πολλοί αμερικανοί και ξένοι δημοσιογράφοι την αστυνομία του Φέργκιουσον. Ένας φωτογράφος του Getty Images που φωτογάφιζε τις διαδηλώσεις, συνελήφθη και κρατήθηκε προσωρινά. Το ίδιο συνέβη και σε ρεπόρτερ της Washington Post αλλά και σε συντάκτη της διαδικτυακής εφημερίδας Huffington Post. Ένα camera team του Al Jazeera δέχθηκε δακρυγόνα από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Δευτέρα, τρεις γερμανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την αστυνομία. Αφού τους πέρασαν χειροπέδες τους κράτησαν επί τρεις περίπου ώρες. Όπως υποστήριξαν οι αμερικανικές Αρχές, οι γερμανοί δημοσιογράφοι δεν υπάκουσαν στην διαταγή που απαγορεύει στους πολίτες να στέκονται σε ένα σημείο του δρόμου.

Παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου

Οι κανονισμοί για τη δημόσια ασφάλεια προβλέπουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε κίνηση, εφόσον δεν βρίσκονται στη ζώνη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. «Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιούν συχνά τα τελευταία 10-15 χρόνια οι Αρχές των ΗΠΑ», εκτιμά ο νομικός Γκρέγκορι Μαγκάριαν σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Washington του St. Louis υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν η αστυνομία περιορίζει το πεδίο κινητοποίησης των διαδηλωτών.
Ο Άνσγκαρ Γκρόου και ο Φρανκ Χέρμαν είναι δύο από τους τρεις γερμανούς δημοσιογράφους που συνελήφθησαν προσωρινά. Ο πρώτος, που εργάζεται για την Die Welt, υποστήριξε ότι παρεμποδίστηκε από την αστυνομία κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου», τονίζει.

Ο Χέρμαν, που εργάζεται για πολλές γερμανικές εφημερίδες, χαρακτήρισε «εντελώς παράλογη» την επιχειρηματολογία των αστυνομικών για τη σύλληψή του και υποστήριξε ότι στόχος των Αρχών ήταν ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων.

Υπερβολική η αντίδραση της αστυνομίας

«Η σύλληψη δημοσιογράφων επιτρέπεται μόνον όταν η αστυνομία είναι αντιμέτωπη με επικίνδυνες καταστάσεις», λέει ο Μαγκάριαν, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για δημοσιογράφους. Και υπό αυτή την έννοια, καμία από τις συλλήψεις δεν ήταν νόμιμη. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου οι δημοσιογράφοι μπαίνουν στο στόχαστρο της αστυνομίας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, αλλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους», επισημαίνει ο Γκρέγκορι Μαγκάριαν, υπενθυμίζοντας το άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει την παραβίαση της ελευθερίας του τύπου.

Ο αμερικανός νομικός υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί της περιοχής ζουν στον μικρόκοσμό τους και δεν αντιλαμβάνονται τις εντυπώσεις που προκαλούν οι πράξεις τους σε όλο τον κόσμο που αυτές τις ημέρες έχει στραμμένα τα βλέμματα στο Φέργκιουσον.

«Δεν γνωρίζω τι πρέπει να συμβεί προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αντιληφθούν πως εκείνο που κάνουν είναι τρομακτικό», καταλήγει ο αμερικανός καθηγητής.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης