Την κατάρρευση όλων των δομών και την ανεπάρκεια των αγαθών επειδή δεν αρκεί η βοήθεια που στέλνεται στην Υεμένη, όπου μαίνεται ο πόλεμος, επισήμανε με δήλωσή του στο «Russia Today» ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην περιοχή, Alexandre Faite.

«Ο πληθυσμός δεν απειλείται απλώς από την πείνα, υπάρχει δραματική έλλειψη νερού, υπάρχει πρόβλημα υγιεινών συνθηκών και κρίση που προκαλείται από ύποπτα κρούσματα χολέρας», δήλωσε ο Faite. Για να συμπληρώσει: «Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα ποικίλα πολύπλοκα προβλήματα που προκαλούνται από τους συνεχιζόμενους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αλλά με όλες τις κρατικές δομές σε κατάρρευση ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται ενώπιον της σοβαρότερης και πλέον πολύπλοκης κρίσης που έχω γνωρίσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν μετά τον εμφύλιο που στάθηκε αφορμή στην στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας το 2015 για την αποκατάσταση στην εξουσία του ανατραπέντος προέδρου Mansour Hadi, ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, είπε πως «η κατάσταση έχει καταστεί περίπλοκη για πάρα πολλούς λόγους. Ένας από τους οποίους είναι πως οι ναυτιλιακές εταιρείες διστάζουν να μεταφέρουν εφόδια στην Υεμένη για λόγους ασφάλειας των πλοίων».

«Ο θάνατος υπαλλήλου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού την περασμένη εβδομάδα στην Υεμένη υπενθυμίζει πόσο επικίνδυνο είναι να εργάζεται κάποιος ακόμη και για ανθρωπιστική οργάνωση εκεί», είπε ο Faite που σχολίασε και για τον σαουδαραβικό βομβαρδισμό σε γάμο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι στην επαρχία Hajjah της Υεμένης: «Στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στην Υεμένη διαπίστωσα αρκετές ανάλογες με αυτήν περιπτώσεις που δυστυχώς οφείλονται στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που σημειώνονται».

Παιδικό δράμα: Μικρός αγκαλιάζει το νεκρό πατέρα του

Ο Faite είπε πως «ο φονικός βομβαρδισμός είναι απόλυτα διαπιστωμένος από τον ICRC που είναι βέβαιος που οφείλεται στη Σαουδική Αραβία», αλλά πρόσθεσε πως «οι αντιμαχόμενοι θα πρέπει να τοποθετούν στρατιωτικό υλικό μακριά από κατοικημένες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 5.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πλέον των 9.000 τραυματισθεί ως τα τέλη του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και το 60% του πληθυσμού λιμοκτονεί. Στα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρεται ακόμη πως ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει βασική ιατρική βοήθεια.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης