Η δήλωση που έγινε προ ημερών, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «εάν η Τουρκία θέλει, να επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας, θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, σε ότι αφορά το προσφυγικό» φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε πάλι νέες απειλές και απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι αν χρειαστεί θα εξαπολύσει μια… πλημμύρα προσφύγων, προς τα εδάφη της ΕΕ, εκτός κι αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου, για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, να μην απαιτείται έκδοση ειδικής βίζας: «Εμείς (οι ηγέτες) παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο και δε θέλουμε να τον αδικούμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας με την ΕΕ, χωρίς βίζα. Είναι δικαίωμά μας» είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί επιτέλους μια λύση σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας. Πιστεύουμε ότι στο τέλος, η κοινή λογική θα κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις. Αν βεβαίως αυτό δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για την συμφωνία επανεισδοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι στα τουρκικά παράλια υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες, που αναμένουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο ζει στην υπόλοιπη Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι θα περίμενε η Ευρώπη σε μια τέτοια περίπτωση, να στεκόταν πιο ενεργά, στο πλευρό της Τουρκίας.

Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από κάποιες ημέρες, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως. «Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της», καταλήγει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης