Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια που ελέγχει στη Συρία εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του.

Όπως αναφέρει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου, «το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου». «Στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και οι τζιχαντιστές μεταφέρουν αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω αυτού του λαθρεμπορίου, το Ισλαμικό Χαλιφάτο λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας του να πουλήσει νομίμως αυτό το πετρέλαιο εκτός των εδαφών του. «Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γίνει εμπορία πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία είναι η Τουρκία» τονίζει ο ελ Χατεέμπ, που εργάζεται και στο Κέντρο Μπρούκινγκς της Ντόχα.

Δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς, υπογραμμίζοντας πως έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία. Εκτιμάται πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρότερα στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης