Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης δεν κρίνει πάντα έναν πόλεμο. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν οδηγήσει σε ανασύνταξη τους τζιχαντιστές, ωστόσο η απήχηση που έχει η δράση της συγκεκριμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης συνεχίζει να προβληματίζει τη Δύση.

Στις 26 Μαρτίου αμερικανικό μαχητικό F15 έριξε 60.000 φυλλάδια με προπαγανδιστικό περιεχόμενο πάνω από την πόλη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστώνΣχεδόν καθημερινά νέοι άνθρωποι θέτουν τους εαυτούς τους στη διάθεση των τζιχαντιστών παρά τις αποτρόπαιες εικόνες βίας με αποκεφαλισμούς και εν ψυχρώ εκτελέσεις ομήρων –ακόμα και από μικρά παιδιά. Ανάμεσα σε εκείνους που σπεύδουν να προσχωρήσουν στις τάξεις της οργάνωσης είναι και αρκετοί Ευρωπαίοι. Το τι θα γίνει με τους τελευταίους -όταν σταματήσει κάποια στιγμή η εμφύλια σύρραξη στη Συρία- αποτελεί ερώτημα που απασχολεί εδώ και αρκετούς μήνες τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ευρώπης.

Μέχρι τότε όμως έμφαση δίνεται στη διάλυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου με τη χρήση μεθόδων που ξεπερνούν το πεδίο της μάχης. Όπως σε κάθε μακροχρόνια ένοπλη σύρραξη έτσι και στη διαμάχη Δύσης – τζιχαντιστών η προπαγάνδα αποκτά σταδιακά τη δική της ξεχωριστή θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

.
Σύμφωνα με το CNN, στις 26 Μαρτίου αμερικανικό μαχητικό F15 άνελαβε μια ασυνήθιστη αποστολή. Ο πιλότος του κλήθηκε να ρίξει περίπου 60.000 φυλλάδια πάνω από την πόλη Ράκα (προπύργιο των τζιχαντιστών και «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου).

Η μηχανή του κιμά

Στα τρίπτυχα φυλλάδια υπάρχει ένα σκίτσο. Στα αριστερά της σύνθεσης, επτά νέοι άνδρες σε σειρά περιμένουν να προσχωρήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Η ταμπέλα από πάνω τους (γραμμένη στα αραβικά) δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις τους: «Γραφείο Στρατολόγησης Daesh». Το «Daesh» είναι το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το οποίο μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης θεωρούν «προσβλητικό» και «επιθετικό».

Ο στόχος του φυλλαδίου είναι ξεκάθαρος: Αυτοί που στρατολογούνται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο καταλήγουν μέσα σε μια μηχανή του κιμά και γίνονται έτσι τα επόμενα θύματα της οργάνωσης.

Το σκίτσο θέλει να δείξει την παράνοια των τζιχαντιστών. Στοχεύει να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, καθώς αυτό που τους περιμένει είναι εξαπάτηση και θάνατος.

Όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι από τον αμερικανικό στρατό. Το 2011, αν και οι ΗΠΑ δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση της Λιβύης (Κάμερον και Σαρκοζί οι «μπροστάρηδες» της εμπλοκής στα εσωτερικά της αφρικανικής χώρας), είχαν φροντίσει να αφήσουν το στίγμα τους στον αγώνα κατά του Μουάμαρ Καντάφι που βρισκόταν τότε στην εξουσία.

Πολεμικό αεροσκάφος C-130 πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη, μεταδίδοντας ραδιοφωνικά μηνύματα με αποδέκτες μέλη του κυβερνητικού στρατού. Μέσω αυτών των ηχητικών το ΝΑΤΟ καλούσε τους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους πριν να είναι πολύ αργά. Την ίδια στιγμή C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας έριχνε φυλλάδια πάνω από την πρωτεύουσα Τρίπολη με μηνύματα κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο Αφγανιστάν τη διετία 2009-2010 και συγκεκριμένα στην επαρχία Χέλμαντ.

Ραδιοφωνικά μηνύματα και κιβώτια με φυλλάδια ενημέρωναν τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να μην παράσχουν καταφύγιο στους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων των συμμάχων. Για την ιστορία, το αλεξίπτωτο ενός εκ των κιβωτίων αυτών δεν άνοιξε ποτέ, προκαλώντας τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού.

Η τακτική των φυλλαδίων δεν αποτελεί μόνο αμερικανική πατέντα. Τον Αύγουστο του 2012 ελικόπτερα του κυβερνητικού στρατού στη Συρία έριχναν φυλλάδια πάνω από το Χαλέπι, καλώντας τους αντικαθεστωτικούς να παραδοθούν. Στη συνέχεια, όταν είδαν ότι η μέθοδος αυτή δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τα φυλλάδια έδωσαν τη θέση τους σε… βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης