Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σε μια αναθεώρηση που θα επιτρέψει στον προϋπολογισμό της ΕΕ να προσαρμοστεί στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των κεφαλαίων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για να μπορέσει η ΕΕ να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της, τα χρήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ή ΠΔΠ αποτελεί τον επταετή προϋπολογισμό της ένωσης. Τα 28 κράτη μέλη συνεισφέρουν στο σύνολο, συγκροτώντας περίπου το 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος του χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρήματα διοχετεύονται στα έξι πεδία πολιτικής της ΕΕ, από την ανάπτυξη έως την παγκόσμια δράση, με ένα ποσό ασφαλείας για απρόβλεπτες περιπτώσεις. Το πλαίσιο διασφαλίζει επίσης ότι η ΕΕ δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει και παραμένει στο πρόγραμμα.

Επτά χρόνια όμως είναι μεγάλο διάστημα. Οι εποχές αλλάζουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει φέτος στην πρώτη αναθεώρηση του ΠΔΠ που θα καταστήσει τον προϋπολογισμό περισσότερο ευέλικτο και ανοιχτό στις αλλαγές.

Υπάρχουν ασυμφωνίες μεταξύ πολυσυζητημένων θεμάτων, όπως είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια, οι επενδύσεις, η νεολαία, και του υπερβολικά μικρού προϋπολογισμού. Περισσότερα χρήματα θα διατεθούν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, στην ασφάλεια και στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα υπάρξει επαρκής ευελιξία για τη συγκέντρωση πόρων για έκτακτες ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αφορά τον κανονικό βίο. Επομένως, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο να έχουμε καλύτερα προστατευμένα σύνορα;

Απολύτως. Η ζωή κάθε ατόμου θα είναι ασφαλέστερη, καλύτερη, επομένως αυτό αφορά τους πολίτες.

Το συμπέρασμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Προκειμένου να πραγματοποιήσει περισσότερα η ΕΕ, χρειάζεται περισσότερα χρήματα.

Πηγή: ΕuroparlTV
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης