Ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε την αναδιοργάνωση της ομάδας νομικής υπεράσπισής του, πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ σήμερα εκφράζει παράπονα για τους χειρισμούς του νέου προσωπικού δικηγόρου του, Ρούντι Τζιουλιάνι, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Τραμπ φέρεται να παραπονιέται σε μέλη της νομικής ομάδας του, ότι ο Τζιουλιάνι απέτυχε στο να κατευνάσει τον θόρυβο γύρω από την υπόθεση πληρωμής της Στόρμι Ντάνιελς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του δικηγόρου του, οι οποίες προκαλούν περισσότερες ερωτήσεις, παρά δίνουν απαντήσεις, μετατρέποντας την υπόθεση σε ένα τηλεοπτικό δράμα που παραμένει στην επικαιρότητα εδώ και πολλές ημέρες. Οι τηλεοπτικές αυτές εμφανίσεις, άφησαν επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να έχει προχωρήσει και σε άλλες πληρωμές αυτού του τύπου, προς άλλες γυναίκες.

Για την ώρα, ο Τζιουλιάνι διατηρεί την άμεση επικοινωνία του με τον Τραμπ, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, καθώς οι δύο τους, συνομιλούν σχεδόν καθημερινά. Διαφαίνεται επίσης, ότι κανένας στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου δεν έχει διάθεση να αναμειχθεί στην μεταξύ τους σχέση, ώστε να περιοριστούν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Τζιουλιάνι.

Ωστόσο, στελέχη του Λευκού Οίκου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης του Τζιουλιάνι, εάν δεν αλλάξει την συμπεριφορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία χθεσινή τηλεφωνική συνέντευξη του, ο Τζιουλιάνι προσπάθησε να απορρίψει την γενικότερη εικόνα δυσαρέσκειας του Τραμπ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. “Εάν δεν είμαι κατάλληλος για να το χειριστώ αυτό, δεν ξέρω ποιος άλλος μπορεί να είναι”, είπε ο ίδιος στο Politico. “Γνωρίζω το υπουργείο Δικαιοσύνης, καλύτερα από τον καθένα”, συμπλήρωσε.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Τζιουλιάνι συνέπεσαν με την ανακοίνωση της αποχώρησης του δικηγόρου Τάι Κόμπ και της αντικατάστασης του, από τον Έμετ Φλουντ στον Λευκό Οίκο. Ο δεύτερος χειρίστηκε την υπόθεση αμφισβήτησης άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και αναμένεται να ενταχθεί στην ομάδα νομικής υποστήριξης του προέδρου, μετά την αποχώρηση του Κόμπ στα τέλη Μαΐου.

Στελέχη του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι προσπαθούσαν να εντάξουν τον Φλουντ στην ομάδα για μήνες, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιθυμούσε την αποχώρηση του Κομπ. Τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του Ιβάνκα κάλεσαν τον Κομπ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απόφασή του, σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου, η οποία έχει λάβει γνώση των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Κομπ υποστήριζε την γραμμή της συνεργασίας του προέδρου Τραμπ με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, που ερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή προσέγγισης του προέδρου Τραμπ απέναντι στην έρευνα του Μάλερ φαίνεται σήμερα να έχει αλλάξει επιλέγοντας μια πιο επιθετική στάση στην γενικότερη προσπάθεια καθυστέρησης της έρευνας. Έτσι, πρακτικά ο Κομπ δεν είχε πλέον αντικείμενο εντός της ομάδας νομικών που υποστηρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν προχώρησε σε κάποια διευκρίνηση σχετικά με ενδεχόμενο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Κομπ και του Φλουντ εντός της νομικής ομάδας, καλλιεργώντας ένα πλαίσιο αβεβαιότητας για την επαγγελματική συνύπαρξη μεταξύ των δύο δικηγόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική ομάδα του Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί αναδρομική ισχύ της προστασίας απορρήτου κατά την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων (executive privilege) σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον Μάλερ, από την αξιοποίηση στοιχείων τα οποία ήδη έχει στην διάθεσή του: π.χ. κατάθεση σημαντικών συμβούλων του προέδρου Τραμπ, όπως ο Δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, αλλά και έγγραφα περίπου ενός εκατομμυρίου σελίδων που έχει παραδώσει στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Τραμπ.

Η υιοθέτηση μιας επιθετικής στάσης από τους δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου, στοχεύει επίσης, στην εμπλοκή των δικαστηρίων στην όλη διαδικασία, ακόμη και μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με στόχο την καθυστέρηση της έρευνας.

Ως άμεσο επακόλουθο υλοποίησης της νέας στρατηγικής δεν πρέπει ν’ αναμένεται μία σύμφωνη γνώμη του Τραμπ προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά η διεξαγωγή σχετικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δικηγόρων του και της ομάδας έρευνας, προκειμένου να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων.Ο διορισμός του έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας, στις ΗΠΑ.

Πηγές: Politico, ABC News, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης