Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου και Βίκτορ Πόντα για το ποιος έχει δικαίωμα να ορίσει Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οξύμωρο της υπόθεσης έιναι ότι και ο κ. Μπασέσκου και ο κ. Πόντα επιθυμούν να διατηρήσει το αξίωμα ο μέχρι πρότινος Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος να διατηρήσει το αξίωμα.

«Με δεδομένη την αναγνώριση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο επαναδιορισμός του πιθανότατα δεν θα απορριφθεί» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα εξέφρασε την ίδια άποψη: «Ο Ντάτσιαν Τσιόλος έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία. Έχω ήδη ενημερώσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση της Ρουμανίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι, σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση αποφασίζει ποιος θα προταθεί Επίτροπος της ΕΕ και όχι ο πρόεδρος.

Όμως ο πρόεδρος εκπροσωπεί τη Ρουμανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και ο κ. Μπασέσκου υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται εντολή από την κυβέρνηση για να προτείνει τον Επίτροπο της Ρουμανίας στην ΕΕ.

«Δεν χρειάζομαι εντολή, καθήκον μου είναι να υπερασπίζομαι το εθνικό συμφέρον» είπε ο κ. Μπασέσκου σημειώνοντας ότι ο Επίτροπος της ΕΕ ορίζεται από την κυβέρνηση σε συμφωνία με τον πρόεδρο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχουν μία μακρά ιστορία διαφωνιών, η οποία κορυφώθηκε στο δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Τραϊάν Μπασέσκου, τον Ιούλιο του 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης