Εκατοντάδες Πορτογάλοι και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν χθες Σάββατο στη Λισαβόνα διαμαρτυρόμενοι για τις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων στην πόλη, η οποία γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθηση στον τουρισμό της στην ιστορία της.

«Η αγορά ακινήτων στην Πορτογαλία επικεντρώνεται στην αγοραστική δύναμη των αλλοδαπών», δήλωσε η Ρίτα Σίλβα, μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης. «Δεν πρόκειται για ξενοφοβική άποψη, αλλά για μια ανησυχία από αυτούς που ζουν εδώ για πολλά χρόνια και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουριστική άνθηση της Λισαβόνας έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, όμως έχει δεχθεί και τις επικρίσεις των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τους διώχνουν καθώς ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες μετατρέπουν τα σπίτια σε ξενοδοχεία και πολυτελή διαμερίσματα για τους τουρίστες.

Πολλές άλλες πόλεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Οι τιμές των ακινήτων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 11% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις τιμές σε νέα ύψη, μια τάση που καταγράφεται σταθερά από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καταλύματα για τους τουρίστες ήδη αντιστοιχούν στο 34% των σπιτιών στο κέντρο της Λισαβόνας, σύμφωνα με άρθρο της Jornal de Negocios της προηγούμενης εβδομάδας.

«Οι πόλεις έχουν κατασκευαστεί για τους πλούσιους και υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι χώροι για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν πολλά χρήματα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της European Action Coalition, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οργάνωσης που μάχεται για το δικαίωμα στη στέγαση. «Η μάχη των κατοίκων της Λισαβόνας είναι και δική μας».
Αυτή είναι η πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα με αίτημα το δικαίωμα στη στέγαση από το 2007, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης και κρίσης χρέους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης