Οι Ιταλοί θα ψηφίσουν αύριο, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθείται από τον πρωθυπουργό της χώρας Ματτέο Ρέντσι, η πολιτική πορεία του οποίου αναμένεται να κριθεί από το αποτέλεσμα.

Περίπου 52 εκατ. Ιταλοί έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, εκ των οποίων τέσσερα εκατομμύρια είναι ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα. Λίγο αργότερα θα ανακοινωθούν στην ιταλική τηλεόραση τα πρώτα exit polls από πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων στις οποίες ανατέθηκε από τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς η διενέργεια των exit polls.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και μετά από περίπου 30 λεπτά, θα ανακοινωθούν οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα, οι οποίες θα ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά 30 λεπτά, όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

Όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση, τα αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή και ασφαλή από τα προηγούμενα. Αν το «ναι» και το «όχι» έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, το πιθανότερο είναι ο «νικητής» να φανεί στη δεύτερη ενημέρωση των στοιχείων της καταμέτρησης, δηλαδή ανάμεσα στη 01.00 τα ξημερώματα και τις 02.00. Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά, ο νικητής δεν μπορεί να φανεί μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, πιθανότατα στις 03.00-04.00 πμ (ώρα Ελλάδος).

Αναλυτικά η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι η εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγκρίνετε το κείμενο του συνταγματικού δικαίου σχετικά με τα μέτρα για τον τερματισμό των ίσων εξουσιών για τα άνω και κάτω σώματα του κοινοβουλίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των πολιτικών θεσμών, την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας και την τροποποίηση του άρθρου πέντε από το δεύτερο μέρος του Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης με αριθμό 88, στις 15 Απριλίου, 2016;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης