Πληροφορίες για το πως ο δήμιος του Ισλαμικού Χαλιφάτου Jihadi John διέφυγε από τις βρετανικές αρχές και ταξίδεψε στη Συρία, έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Mail. Λίγα 24ωρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα το πραγματικό όνομα του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και τον πρότερο βίο του.

Προτού προβεί στις κτηνωδίες και τις εκτελέσεις αιχμαλώτων στο Ιράκ και τη Συρία, ο κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουαζί είχε ήδη εγκληματική δράση και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες στο Λονδίνο (σ.σ. συμμετείχε στους βομβαρδισμούς στο μετρό το 2005) με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης της Σκότλαντ Γιαρντ και της MΙ5 (σ.σ. οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο 26χρονος σήμερα Εμουαζί φέρεται να είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να φύγει από τη χώρα. Δύο φορές κατάφερε να ταξιδέψει στο Κουβέιτ αλλά χρειάστηκε να επιστρέψει πίσω. Το 2009 μετέβη στην Τανζανία αλλά του αρνήθηκε η είσοδος και τον έβαλαν σε μια πτήση για Άμστερνταμ, όπου Βρετανός πράκτορας τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να φτάσει στη Σομαλία για να εκπαιδευτεί στις μεθόδους τις τρομοκρατίας.

Το γεγονός ότι παρακολουθείται, οδήγησε τις περισσότερες φορές που προσπάθησε να ταξιδέψει στο εξωτερικό -το διάστημα από το 2009 έως το 2012- στη σύλληψή του είτε από τις αρχές είτε από δυνάμεις ασφαλείας.

Τελικώς, το 2012 χρησιμοποίησε «έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο από καταζητούμενους δρόμο διαφυγής» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα: Κρύφτηκε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού το οποίο επιβιβάστηκε σε πλοίο που διασχίζει τη Μάγχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρασε έτσι στο γαλλικό έδαφος και από εκεί, πιθανότατα έφτασε οδικώς μέχρι την Τουρκία «ανενόχλητος», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Από εκεί πέρασε στη Συρία και στρατολογήθηκε από τους τζιχαντιστές.

Ήταν παράξενος

Ο πρώην τζιχαντιστής, με το ψευδώνυμο Αμπού Αϊμάν περιέγραψε τον Εμουαζί ως έναν «παράξενο άνθρωπο». «Ήταν ψυχρός. Δεν μιλούσε πολύ. Δεν συμμετείχε στις μαζικές προσευχές μας. Προσευχόταν μόνο με τους φίλους τους. Κάποιους Βρετανούς. Οι Βρετανοί μαχητές έκαναν παρέα όμως εκείνος δεν τους πλησίαζε και πολύ. Το Χαλιφάτο έχει επαγγελματίες ψυχολόγους. Ξέρουν ποιους να επιλέξουν από τους μαχητές και να τους κάνουν διάσημους».

Σε ερώτηση του BBC τι νιώθουν οι υπόλοιποι μαχητές για τον τζιχαντιστή Τζον, ο Αϊμάν απάντησε: «Κάποιοι τον αγαπούν. Κάποιοι έγιναν μέλη της οργάνωσης εξαιτίας του. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο τον παρουσιάζει ως celebrity για να προσελκύει τζιχαντιστές από την Ευρώπη. Άλλοι πιστεύουν ότι του αρέσει να επιδεικνύεται… Ο ίδιος πιστεύει πως ό,τι κάνει το κάνει για να επιβάλλει τον θεϊκό νόμο».


Επιμέλεια
: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Ντοκουμέντο: Ο «τζιχαντιστής Τζον» αρνείται ότι είναι εξτρεμιστής
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015, 13:03

Θύμα bullying o «τζιχαντιστής Τζον»
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015, 12:37

Το προφίλ του δήμιου
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015, 06:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης