Ένα υδροηλεκτρικό φράγμα διπλάσιας ισχύος από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα, ενδέχεται να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην Αφρική. Εταιρείες από την Ισπανία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα ερίζουν για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου, που – όπως όλα δείχνουν – θα αρχίσει προς το τέλος του 2015, ωστόσο δεν λείπουν και οι ενστάσεις.

Το φράγμα Inga 3 – που στην πρώτη του φάση θα έχει ισχύ 4,800 MW με προοπτική δεκαπλασιασμού – πρόκειται να κατασκευαστεί στον ποταμό Κονγκό, τον βαθύτερο στον κόσμο, 230 χλμ. νοτιοδυτικά της Κινσάσα, ενώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει μεταξύ 9 δισ. και 14 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ανέγερσή του θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021. Το έργο βρίσκεται στα χαρτιά εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όμως η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων και το τεράστιο κόστος του εμπόδιζε την ανέγερση του φράγματος, που θα μπορούσε να ανακουφίσει μια μεγάλη περιοχή από τις ελλείψεις ηλεκτρισμού, οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη Μαΐου, η Παγκόσμια Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διοχέτευσης 50 εκατ. δολαρίων «για την προετοιμασία και την ανάπτυξη του έργου», ενώ παρόμοια δέσμευση ανέλαβε και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον, η Νότια Αφρική συμφώνησε να αγοράσει περίπου το μισό ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγει ο σταθμός, παρά το γεγονός ότι η τεράστια απόσταση συνεπάγεται σημαντικές απώλειες. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, το Inga 3 προβλέπει την εκτροπή τμήματος του ποταμού μέσω ενός καναλιού, κατά μήκος του οποίου θα χτιστεί ένα φράγμα 1,6 χλμ.. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, σε πλήρη λειτουργία, το φράγμα θα μπορούσε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες έως και 500 εκατ. αφρικανικών νοικοκυριών.

Οι πολέμιοί του, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αποτελεί λανθασμένο όχημα ανάπτυξης σε μια ήπειρο που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές διανομής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που παράγονται από τη μία πηγή. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κονγκό, δεν θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς η χώρα δεν διαθέτει εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ούτε έχει σκοπό να αναπτύξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης