Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16 ήταν πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε φίλη της και συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

«Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες, αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτήν την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην συνεργασία με τη δυτική συμμαχία (της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες) για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία και εργάζεται για τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

«Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (την στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε.

«Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτήν την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».

«Θεωρητικά είναι πιθανόν η Άγκυρα να μην γνωρίζει για το πετρέλαιο από τη Συρία, αλλά μου είναι δύσκολο να το φανταστώ», συμπλήρωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, αλλά, σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας…είναι απολύτως απαράδεκτα», σημείωσε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε αποτελεσματική την επιχείρηση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις (σε συνεργασία με τη Δαμασκό) στην περιοχή όπου οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό μαχητικό.

Ολάντ: Να φύγει ο Άσαντ

Για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, ο κ. Ολάντ έθεσε τους απαραίτητους όρους. «Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά τη μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στην διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις καθώς και Σύροι της διασποράς», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα.

Αντίθετα, ο Πούτιν είπε ότι το μέλλον του Σύρου προέδρου βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού.

«Ο συριακός στρατός και ο Άσαντ αποτελούν φυσικούς συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξήγησε, χωρίς όμως να αποκηρύξει άλλες ομάδες που επίσης μάχονται τους τζιχαντιστές.

Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν επίσης και το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο ως γνωστόν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και οικονομικές κυρώσεις από την Ε.Ε. σε βάρος ρωσικών συμφερόντων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης