«Τα νέα όπλα που ανακοίνωσε η Ρωσία, είναι τόσο προωθημένης τεχνολογίας που τα χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου τα έχει πάρει ο άνεμος» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε αποκλειστική συνέντευξη στη Megyn Kelly του NBC News.

Όταν ρωτήθηκε πάλι «αν η Ρωσία πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη δοκιμή πτήσης πυρηνικού πυραύλου ICBM» ο Πούτιν απάντησε: «Όλες αυτές οι δοκιμές έγιναν με επιτυχία. Το καθένα από αυτά τα οπλικά συστήματα είναι σε διαφορετικό στάδιο ετοιμότητας. Ένα από αυτά είναι έτοιμο για μάχιμη δράση. Είναι διαθέσιμο στο στράτευμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι «η εξέλιξη των ρωσικών όπλων δεν αποτελεί έκπληξη και ότι η ρητορική Πούτιν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση με στόχο τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα».

Ο Jeremy Bash, που διετέλεσε επικεφαλής του Επιτελείου στο αμερικανικό Yπουργείο Άμυνας και της CIA επί διακυβέρνησης Ομπάμα, είπε πως «τα σχόλια του Πούτιν αντικατοπτρίζουν τη νέα του εμπιστοσύνη, σε περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να ελέγξει την ρωσική επιθετικότητα».

«Θα δούμε την Ρωσία να ανεβαίνει με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος Ψυχρός Πόλεμος» πρόσθεσε ο Bash.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Η άποψή μου είναι πως όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως έχει αρχίσει νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι αναλυτές. Κάνουν προπαγάνδα».

Ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε ακόμη ότι τα νέα όπλα αποτελούν την απάντηση της Μόσχας στην απόφαση των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τζορτζ W. Μπους) να αποσυρθούν το 2002 από την Συμφωνία Απαγόρευσης των Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του 1972. Για να καταλήξει: «Αν μιλάμε για αγώνα εξοπλισμών, τότε είχε ξεκινήσει εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή».

Διεθνείς αντιδράσεις

«Δεν υπάρχει τόπος στη γη που να είναι ασφαλής απέναντι στον “ανίκητο”, νέο διηπειρωτικό πύραυλο» όπως τον χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, όταν τον παρουσίασε στο πλαίσιο της προ ημερών ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους.

Τα λεγόμενα του ρώσου προέδρου θύμισαν την περίοδο της κούρσας εξοπλισμών, επισημαίνει στη Deutsche Welle η Σουζάνε Σπαν, πολιτική επιστήμονας και εκδότρια.

«Ο κύριος εχθρός είναι οι ΗΠΑ. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε πολύ απειλητική ρητορική απέναντι στη Δύση κατά το σχήμα: παλαιότερα δεν θέλατε να μας ακούσετε, ακούστε μας τουλάχιστον τώρα», εξηγεί η ίδια.
Πάντως και ορισμένες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον ξαναφέρνουν στη μνήμη την ψυχροπολεμική περίοδο. Όταν πριν από ένα μήνα το Πεντάγωνο παρουσίασε τη νέα πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ, δεν άφησε κάποιο περιθώριο αμφιβολίας εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η κίνηση.

«Η στρατηγική μας επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα κατανοήσει ότι κάθε χρήση πυρηνικών όπλων, ασχέτως του πόσο περιορισμένη είναι, είναι απαράδεκτη», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράσεις που παρέπεμπαν σε Ψυχρό Πόλεμο χρησιμοποίησε στην πρόσφατη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τονίζοντας ότι «το Κρεμλίνο και ο Πούτιν κάνουν στις μέρες μας το παν προκειμένου να εξασθενήσουν το ΝΑΤΟ, να υπονομεύσουν τις δυτικές δημοκρατίες και να καταστρέψουν τις διατλαντικές εταιρικές σχέσεις».

Εξοπλιστικός πυρετός και στη Δύση

Το πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι φόβοι στη Δύση, καταδεικνύει μεταξύ άλλων η συζήτηση για ένα νέο κέντρο σχεδιασμού, το οποίο επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών. «Χρειαζόμαστε δομή διοίκησης που να μπορεί να διασφαλίσει ότι τα σωστά στρατεύματα βρίσκονται στον σωστό τόπο, με τον σωστό εξοπλισμό και στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται και με πυρηνικά όπλα. Η νέα πυρηνική του στρατηγική προβλέπει εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ατομικών βομβών που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι τελευταίες εξελίξεις θυμίζουν μεν Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο οι συσχετισμοί και το περιβάλλον έχουν αλλάξει ριζικά. Από τη μία η Δύση και η Ανατολή δεν βρίσκονται πια αντιμέτωπες ως εκφραστές διαφορετικών και αντίπαλων ιδεολογιών.

Η «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», για την οποία είχε μιλήσει παλαιότερα ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, κατέληξε σε φιάσκο το αργότερο με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι μεν αισθητά τεταμένες, ωστόσο δεν έχουμε να κάνουμε πια με δύο υπερδυνάμεις, οι οποίες συγκρούονταν για το μεγαλύτερο διάστημα του εικοστού αιώνα», εξηγεί ο Νορβηγός ιστορικός Οντ Άρνε Βέσταντ, εξειδικευμένος στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Δεν ζούμε πια σε διπολικό σύστημα, του οποίου η τάξη ορίζεται λιγότερο η περισσότερο από δύο αυτοκρατορίες. Μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για έναν πόλεμο με τη λογική ότι τα δύο αυτά κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει», υπογραμμίζει ο Νορβηγός ιστορικός.

Πληροφορίες από NBC News – Deutsche Welle – RT.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης