Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο έναν “εταίρο με τον οποίο μπορεί να κάνει διάλογο”, σημειώνοντας ότι κατέληξε σε συμφωνία μαζί του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, την Τρίτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας ήταν “πολύ καλή, αυτήν την εντύπωση αποκόμισα, ήταν πολύ ειλικρινής”, είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε σήμερα και πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή από το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης. Ορισμένα αποσπάσματα αυτής της συνέντευξη δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ποροσένκο “είναι κατά την άποψή μου το είδος του εταίρου με τον οποίο μπορεί να κάνεις διάλογο”, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είπε, αποδέχτηκε μια πρόταση του Ποροσένκο με βάση την οποία η Ρωσία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, αυτή τη φορά μεταφέροντάς την όχι με φορτηγά αλλά με τρένα. “Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ποροσένκο για να παράσχουμε βοήθεια (…) στους ανθρώπους που την χρειάζονται στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ”, συνέχισε.

“Θα παραδώσουμε τρόφιμα και (άλλα) είδη που χρειάζονται οι κάτοικοι μέσω του σιδηροδρόμου. Αυτή ήταν η πρόταση και εγώ συμφώνησα”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν απόψε δεν περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί αυτή τη φορά.

Την Πέμπτη ο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, έναν ισχυρισμό που διατυπώνουν επίσης το ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της Δύσης. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει ότι στρατιώτες της δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης