Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον κλοιό μιας τεχνητής κατασκοπευτικής μανίας, την οποία κατασκεύασαν οι αντίπαλοι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι σφυροκοπημένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα βελτιωθούν.

Ο Πούτιν επαίνεσε τον Τραμπ για τα επιτεύγματά του. «Δεν είμαι εγώ που θα αξιολογήσω τη δουλειά του Προέδρου. Αυτό θα πρέπει να γίνει από τους ψηφοφόρους, τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια δημοσιογραφική διάσκεψή του στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βλέπουμε αντικειμενικά ότι υπήρξαν κάποια σημαντικά επιτεύγματα, ακόμα και στο σύντομο χρονικό διάστημα που δουλεύει. Κοιτάξτε πώς έχουν αναπτυχθεί οι αγορές», είπε.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο, εξέφρασε τη βούληση να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν εν μέσω ισχυρισμών ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στις προεδρικές εκλογές, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Επίσης, το Κογκρέσο διερευνά ισχυρισμούς για επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων, εν μέσω ισχυρισμών ότι η Ρωσία ίσως επιχείρησε να ασκήσει ανάρμοστη επιρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν διέψευσε ως «τεχνητούς» τους ισχυρισμούς αυτούς και την ιδέα ότι υπήρξε ρωσική διασύνδεση. Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ο Ρώσος Πρέσβης στις ΗΠΑ είχε ενεργήσει λανθασμένα όταν είχε επαφές με στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ, λέγοντας ότι αποτελεί «διεθνή πρακτική» για διπλωμάτες να προσπαθούν να έχουν επαφές με όλους τους υποψήφιους σε μια εκλογική διαδικασία.

«Τί ανήκουστο είδε κάποιος; Γιατί πρέπει όλα να παίρνουν μια χροιά κατασκοπευτικής μανίας;», διερωτήθηκε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά κατασκευάστηκαν από άτομα που αντιτίθενται στον Τραμπ για να προσδώσουν στη δουλειά του αθέμιτο χαρακτήρα».

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν πολλές κοινές απειλές, και αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Κορέα, τη διεθνή τρομοκρατία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

«Θα ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας και θα τις αναπτύξουμε και θα ξεπεράσουμε τις κοινές απειλές», είπε ο Πούτιν.

Ωστόσο, επέκρινε την αμερικανική πολιτική για τη Βόρειο Κορέα, προειδοποιώντας ότι μια αμερικανική επίθεση θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Ο 65χρονος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, είτε ως Πρόεδρος είτε ως Πρωθυπουργός, από το τέλος του 1999. Όπως είπε, προτίθεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος με την υποστήριξη πέραν του ενός κόμματος, που ίσως να σημαίνει ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB επιθυμεί να ενισχύσει την εικόνα του ως «πατέρας του έθνους» παρά ως κομματικό πολιτικό πρόσωπο.

Ο Πούτιν έθεσε ως προτεραιότητές του την ανάπτυξη οικονομίας υψηλής τεχνολογίας, τη βελτίωση των υποδομών, την υγεία, την παιδεία, την παραγωγικότητα, και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης