Ο -συνήθως πολύ διακριτικός για την προσωπική του ζωή- Βλαντίμιρ Πούτιν εξέπληξε την Πέμπτη το ακροατήριό του ομολογώντας ότι είναι… ερωτευμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος του έτους, ο πρόεδρος της Ρωσίας διηγήθηκε, εν μέσω γενικής κατάπληξης:

Ένας Ευρωπαίος φίλος, ένας μεγάλος ηγέτης, με ρώτησε τον περασμένο χρόνο:

– Είσαι ερωτευμένος;

Του απάντησα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Δηλαδή;

Μου λέει:

-Αγαπάς κάποια;

Του απαντώ ναι

-Κι’ εκείνη σ’ αγαπάει;

Ναι

-Ε, τότε, μια χαρά…

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Απρίλιο 2013 ότι χώρισε από τη σύζυγό του Λουντμίλα, έπειτα από 30 χρόνια έγγαμου βίου.

Η προσωπική ζωή του προέδρου της Ρωσίας είναι θέμα ταμπού για τον ρωσικό Τύπο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η εφημερίδα «Moscovski Korrespondent», η οποία το 2008 άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν πήρε κρυφά διαζύγιο από τη σύζυγό του για να παντρευτεί την Αλίνα Καμπάεβα, ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής, η οποία προήχθη το φθινόπωρο σε «τσαρίνα» του τεράστιου ομίλου των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης National Media Group. Λίγο καιρό αργότερα η εφημερίδα ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας της…

Πάντως, η δήλωση Πούτιν προκάλεσε πληθώρα συζητήσεων. Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια όλοι μιλούσαν για τη μυστηριώδη σύντροφο του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας.

Αισιόδοξος ο Πούτιν για το μέλλον της ρωσικής oικονομίας

Στο περιθώριο των ερωτικών εξομολογήσεων, ο «τσάρος» δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο.

«Η οικονομική κατάσταση μας εξαναγκάζει να αναπροσανατολίσουμε την οικονομία μας» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «θα την προσαρμόσουμε στις αναπόφευκτες χαμηλότερες τιμές πετρελαίου».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, για να στηρίξει το ρούβλι, αλλά επέκρινε ότι τα μέτρα άργησαν να ληφθούν.

Το 2008 η Ρωσία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, είχε περιπέσει σε οικονομική ύφεση χάνοντας το 7,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αλλά και τότε η ρωσική οικονομία είχε αντισταθεί στην κρίση και την είχε ξεπεράσει επιτυχώς με ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% έως το 2010.

Καταναλωτικός πανικός έχει διαμορφωθεί στη ρωσική αγορά, μετά το δραματικό διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου, όταν το ρούβλι έχασε περίπου το 24% της αξίας του στις διεθνείς αγορές.

Ήδη η σουηδική ΙΚΕΑ προειδοποίησε τους Ρώσους ότι από σήμερα αυξάνονται οι τιμές των επίπλων της. Κάτι που δικαιολόγησε την προσπάθεια των καταναλωτών που πλημμύρισαν τα μαγαζιά για να προλάβουν τις αναμενόμενες αυξήσεις των εισαγομένων προϊόντων.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πίεση προς το ρούβλι και να σταματήσουν την καθοδική πορεία που συνεχίστηκε κατά 15% το επίμαχο διήμερο.

Η αναστάτωση στη ρωσική οικονομία προέρχεται από το γεγονός ότι στις 3 Δεκεμβρίου κυρώθηκε ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2015 και για την περίοδο προγραμματισμού των ετών 2016 και 2017. Στο επίσημο κρατικό έγγραφο δημοσιονομικής πολιτικής, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι 5,5%, μολονότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 9%.

Η μέση ισοτιμία του δολαρίου το 2015 προβλεπόταν να ανέλθει σε 37,70 ρούβλια. Και όχι στα 70 και πλέον που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Η βασική τιμή του πετρελαίου υπολογίστηκε στα 96 δολάρια ανά βαρέλι, παρά το γεγονός ότι σήμερα το πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματεύεται στα 70-71 δολάρια το βαρέλι.

Παρόμοια κατάσταση είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1998, όταν το εθνικό νόμισμα είχε υποτιμηθεί σε έξι μήνες τρεις φορές (από 6 ρούβλια ανά δολάριο στα 21 ρούβλια). «Η υποτίμηση του ρουβλιού το 1998 έδωσε ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανίας τροφίμων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης