Του Κώστα Μπετινάκη

Φωτό: Η κόκκινη γραμμή του Πούτιν, με την οποία διαγράφει την αμερικανική επιρροή… (του Ραμίρεζ από το Weekly Standard).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προαναγγελθείσα επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα έρχεται σε μια στιγμή που η διεθνής πολιτική σκηνή έχει αρχίσει να υπαναχωρεί από την άκαμπτη στάση απέναντι στη Μόσχα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να μη θέλει να παραδεχθεί ότι η εποχή της περιθωριοποίησης της Ρωσίας τη δεκαετία του ’90 έχει περάσει και ο Πούτιν έχει κατορθώσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τη δυτική προπαγάνδα. Η προετοιμασία για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου δίνει την ευκαιρία στο Κρεμλίνο να θυμίσει στους άλλοτε συμμάχους του (στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) ότι έχει για τη Ρωσία επιστρέψει η εποχή της ισχύος, όπως επί Σοβιετικής Ένωσης, με την επίδειξη προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Η προσπάθεια αναβίωσης της ψυχροπολεμικής περιόδου των 40 χρόνων βρίσκεται σε υποχώρηση και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε εκείνα που ένωναν τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν έχει καλέσει επίσης τις ΗΠΑ «να ενώσουν τη στρατιωτική τους προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν νικηφόρα τον κίνδυνο που αποτελεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο και να κατατροπώσουν την τρομοκρατία». Κάτι που, όμως, έκανε πως δεν άκουσε η Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, στη νέα χιλιετία, υπήρξε άκρως επιφυλακτική και πάντα υπό το πρίσμα της αντιπαλότητας στο πλαίσιο της οικονομικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα συνοψίζεται στα προειδοποιητικά λόγια του πρώτου μετασοβιετικού προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον (όταν είχε διατάξει το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη ρωσόφιλη Σερβία): «Να προσέχει με τον αμερικανικό επεμβατισμό, επειδή η Ρωσία θα επιστρέψει» θυμίζει ο Gilbert Doctorow, συντονιστής της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Συμφωνία Ανατολής –  Δύσης.

Συμφωνία Ανατολής – Δύσης

Η ιστορία τον δικαιώνει, μιας και υπό τον Πούτιν η Ρωσία επιστρέφει ως μεγάλη δύναμη. Μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά η μικτή οικονομία της με την κρατική καθοδήγηση κατόρθωσε ως τώρα να αντιμετωπίσει δυσκολίες, όπως το οικονομικό εμπάργκο που της επιβλήθηκε λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Έτσι οι Αμερικανοί πολιτικοί βλέπουν με νοσταλγία την εποχή που ο πρόεδρος Ρήγκαν διαπραγματευόταν με τη Μόσχα «από θέση ισχύος», υποστηρίζει ο Doctorow σε άρθρο του στο «informationclearinghouse.info».

«Το επίπεδο ζωής είναι πλέον πολύ υψηλότερο από τη σοβιετική εποχή, ο πατριωτισμός είναι ισχυρός και οι βομβιστικές επιχειρήσεις στη Συρία ανέδειξαν τη ρωσική πολιτική» σημειώνει. Αυτά επιβεβαιώνονται από τις συχνές επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολύχρονης και αιματηρής συριακής κρίσης.
—–
Ο Gilbert Doctorow είναι παρατηρητής και γνώστης της ρωσικής πολιτικής από το 1965, όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία που έχει εκδώσει είναι το «Does Russia Have a Future?» που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2015.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης