Οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας προειδοποίησαν σήμερα ότι θα ζητήσουν τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν εάν εκείνος, όπως έχει σχεδιάσει, φύγει αύριο Δευτέρα από το Βέλγιο για να επισκεφθεί τη Δανία.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα συμμετάσχει αύριο σε ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η εισαγγελία «θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από τον ανακριτή του Ανώτατου Δικαστηρίου να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» προειδοποίησε σε ένα δελτίο τύπου, ζητώντας από τις αρχές της Δανίας να τον συλλάβουν ευθύς αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Πουτζντεμόν θα παραστεί στην εκδήλωση τη Δευτέρα με τίτλο: «Η Καταλονία και η Ευρώπη στο σταυροδρόμι της Δημοκρατίας; Μια συζήτηση με τον Κάρλες Πουτζντεμόν».

Ο δικηγόρος του Καταλανού πολιτικού, ο Ζαούμ Αλόνσο Κεβίγιας, δήλωσε στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο σήμερα ότι ο κίνδυνος ο πελάτης του να συλληφθεί στη Δανία είναι «αρκετά υψηλός», αν και πιστεύει ότι οι αρχές στη Δανία θα αποφύγουν να εκτελέσουν οποιοδήποτε ένταλμα.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το ταξίδι του στη Δανία, αν και την Παρασκευή έκανε re-tweet μια ανάρτηση του Δανού πολιτικού Πέλε Ντράγκστεντ όπου τόνισε ότι ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Καταλανό στο κοινοβούλιο της Δανίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των ισπανικών εισαγγελικών αρχών έγινε την ώρα που στη Βαρκελώνη ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, ο υπέρμαχος της ανεξαρτησίας Ροζέρ Τορέντ, αναμένεται να αποφασίσει αύριο εάν θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζντεμόν για την προεδρία της περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν αυτό επισημοποιηθεί, θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση και κατόπιν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την υποψηφιότητά του στα τέλη του μήνα.
Το στρατόπεδο των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας κυριαρχεί στο περιφερειακό κοινοβούλιο, με 70 βουλευτές εκ των συνολικά 135, ακόμα κι αν το 50% και πλέον των Καταλανών ψήφισε τα κόμματα που τάσσονται κατά της απόσχισης.

Ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο αφού η περιφερειακή κυβέρνηση προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της κοινότητας από την Ισπανία την 27η Οκτωβρίου μετά το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ωστόσο το απέσυρε τον Δεκέμβριο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο οι βελγικές αρχές να του χορηγήσουν άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης