Μετα-υλικά από φως κατάφεραν να δημιουργήσουν βρετανοί ερευνητές από τα τμήματα Χημείας και Επιστήμης Υλικών του περίφημου Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στο εργαστήριο φυσικής Κάβεντις . Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Βεντσισλάβ Βάλεβ πέτυχαν να κατασκευάσουν δομικούς «νανο-λίθους», μήκους όχι μεγαλύτερου από μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου και ήλεγξαν τον τρόπο με τον οποίο τους διαπερνά το φως.

Η ορατότητα ενός αντικειμένου εξαρτάται από τον τρόπο που το φως αλληλεπιδρά με αυτό είτε με απορρόφηση είτε με αντανάκλαση. Τα πειράματα των ερευνητών στο Κέμπριτζ έδειξαν ότι με τα νανοϋλικά ήταν δυνατή η αντανάκλαση του φωτός με τρόπο παραπλανητικό, ώστε το αντικείμενο είτε να εξαφανίζεται είτε να φαίνεται ως κάτι άλλο από αυτό που είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να το επιτύχουν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μη εστιασμένες δέσμες λέιζερ, σαν δισεκατομμύρια μικροσκοπικές φωτεινές βελόνες-γέφυρες, με τη βοήθεια των οποίων «κόλλησαν» μεταξύ τους νανοσωματίδια χρυσού, δημιουργώντας μακριά «σύρματα».

Στη συνέχεια, τα νανο-σύρματα τοποθετήθηκαν σε επάλληλα στρώματα σαν τουβλάκια λέγκο με αποτέλεσμα να προκύψει ένα ουσιαστικά αόρατο μετα-υλικό κατασκευασμένο με τη βοήθεια του φωτός.

Οι πρώτες εφαρμογές της πρωτοποριακής τεχνολογίας αναμένεται να είναι στρατιωτικές για την κατασκευή πολεμικών μηχανών (πλοίων, ερπυστριοφόρων κλπ) αόρατων στα μάτια του εχθρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης