Δέκα χιλιόμετρα πριν τη Μοσούλη έχει συγκεντρωθεί στρατός περίπου 30.000 ιρακινών, μαχητές Peshmerga και παραστρατιωτικές ομάδες σουνιτών, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, με την ομάδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την άλλη να επιτίθεται στο δυτικό Ιράκ, σε μία προφανή προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων, που πιέζουν προς της κατεύθυνση της Μοσούλης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μάχη σε ένα διετή αγώνα εναντίον της Ίσιδας, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει διεξαχθεί στο Ιράκ, από την αμερικανική εισβολή του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές του Ισλαμιστικού τρομοκρατικού ομίλου της Isis, εισέβαλαν στην πόλη της Rutba, δυτικά του Ιράκ, μόλις δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που συγκλόνισε τη χώρα, στη βόρεια πόλη του Κιρκούκ.

Το Ισλαμικό Xαλιφάτο του Ιράκ έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πόλη στη δυτική επαρχία της Αλ Ανμπάρ -σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης- τη στιγμή που χιλιάδες στρατιώτες 700 χιλιόμετρα βορειότερα, επιχειρούν να εξοντώσουν τους μαχητές των τζιχαντιστών, στη Μοσούλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πληροφορείται το Al Jazeera οι μαχητές της Isis, προχώρησαν στην αιφνιδιαστική κατάληψη της πόλης Ar-Rutbah, ως απάντηση στις εδαφικές απώλειες στη Μοσούλη, στο τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιο του ομίλου, στο Ιράκ.

Η επίθεση των τζιχαντιστών ήταν τόσο αιφνιδιαστική που οι ιρακινοί φρουροί «δεν πρόλαβαν να αποκλείσουν ούτε την περιοχή του δημαρχείου». Αιχμαλωτίστηκαν κι εκτελέστηκαν πέντε άτομα –πολίτες και αστυνομικοί- σύμφωνα με διοικητές του Ιρακινού στρατού.

Η Rutba φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και πρόκειται για μια πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει τη Βαγδάτη με την Ιορδανία και τη Συρία.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης