Η Άνα Μπέρναμπιτς, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας, δεσμεύτηκε την Τετάρτη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και να προωθήσει την ψηφιοποίηση της κρατικής διοίκησης, συνεχίζοντας την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία της προς την ολομέλεια του κοινοβουλίου, που διήρκησε μία ώρα, η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας παρουσίασε το πρόγραμμα και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τουλάχιστον 150 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού στην 250μελή βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπέρναμπιτς, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη, επελέγη από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η ένταξή μας στην Ε.Ε. παραμένει ο βασικός μας προσανατολισμός», δήλωσε η σέρβα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεών της με την Μόσχα, συνεχίζοντας μια λεπτή άσκηση ισορροπίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Η Μπέρναμπιτς, που είχε διατελέσει υπουργός υπό την πρωθυπουργία του Βούκιτς, διόρισε σε υπουργικό πόστο τον Νέναντ Πόποβιτς, έναν γνωστό επιχειρηματία με ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία. Ο Ντούσαν Βούγιοβιτς θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε, προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης που θα βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης και θα μειώσει τον χρόνο αναμονής.

«Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρναμπιτς.

Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνησή της θα εστιάσει στην προσπάθεια επίτευξης οικονοµικής ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% ετησίως και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση αποβλήτων, αμφότερα βασικά στοιχεία στα σχέδια του βαλκανικού κράτους να ενταχθεί στην Ένωση.

«Βασίζομαι στην στήριξη του προέδρου Βούτσιτς», τόνισε η Μπέρναμπιτς, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης