Ο εφιάλτης του Brexit σπρώχνει σε αχαρτογράφητα νερά το ευρωπαϊκό καράβι, με τις Βρυξέλλες να έχουν ρίξει στο τραπέζι διάφορα σενάρια απορρόφησης των κραδασμών που θα προκύψουν από ενδεχόμενη θετική ψήφο στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εξόδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την έξοδο της Βρετανίας και τις κινητοποιήσεις των αντίπαλων στρατοπέδων που έφθασαν ακόμα και στον ποταμό Τάμεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται ακόμα και για χαοτικές καταστάσεις οι οποίες θα προκύψουν στην περίπτωση που το Λονδίνο δεν τηρήσει τα όσα προβλέπονται στο πρωτόκολλο όσον αφορά στον χρόνο και τον τρόπο εξόδου της χώρας από την «ευρωπαϊκή αγκαλιά».

Κύκλοι των Βρυξελλών, πάντως, εξέφρασαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Τα σχέδια φθάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την άμεση αναστολή της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, καθώς επηρεάζει μεταξύ άλλων σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται στην εθνική οικονομία και σημαντικές φορο-ελαφρύνσεις στις τελωνειακές συνδέσεις.


Σε τεντωμένο σχοινί

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Γι’ αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στη βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου.

​Η Κομισιόν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.Την ίδια στιγμή, με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει αρχικά μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για τη -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Στην «πρέσα» η βρετανική οικονομία

Ένα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς.

Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το συγκεκριμένο ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, προσθέτει  η Süddeutsche Zeitung.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται στις Βρυξέλλες το αργότερο στις 28 Ιουνίου. Μετά οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών θα συνεδριάσουν για την περαιτέρω τακτική τους, εφόσον η βούληση του βρετανικού λαού είναι υπέρ του Brexit.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης