Προσπάθεια να εκμαυλίσουν τις συνειδήσεις των απογόνων της ναζιστικής θηριωδίας, έχει ξεκινήσει η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει το χρέος της προς τα μαρτυρικά χωριά και την χώρα μας γενικότερα.

Σε μια στιγμή που το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων βρίσκεται στην επικαιρότητα πότε στο Ευρωκοινοβούλιο, πότε με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, οι Γερμανοί επέλεξαν έναν άλλο δρόμο για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μας πληροφορεί η Deutsche Welle, Έλληνες καλλιτέχνες, ιστοριοδίφες και νέοι από 23 μαρτυρικούς τόπους προσκλήθηκαν επισκέφθηκαν τη Γερμανία «με στόχο την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων που αφορούν στη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα».

Οι ομάδες των 48 Ελλήνων επισκέφθηκαν για μια εβδομάδα το Μόναχο, την Κολωνία τη Νυρεμβέργη και το Βερολίνο προσκεκλημένοι του νεοϊδρυθέντος «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως υποστηρίζεται, το Ταμείο αυτό δεν έχει κάποια σχέση με το ελληνικό αίτημα για επανορθώσεις.

Στόχος του είναι η συμβολή στην ιστορική έρευνα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας με χωριά και πόλεις στα οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη γερμανική πρόθεση ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «αυτά που διέπραξε η Βέρμαχτ, η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα δεν είναι σε πολλούς Γερμανούς γνωστά. Δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά, αλλά αργήσαμε. Και γι’ αυτό χαίρομαι που έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα. Δημιουργήσαμε μια σειρά από εργαλεία. Προωθούμε το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», ώστε να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, και έχουμε ήδη το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το οποίο στηρίζει επιστημονικά και προγράμματα ανταλλαγών προπαντός με τα μαρτυρικά χωριά».

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, φοιτητής πολιτικών επιστημών Τζάκο Λεβή, «οι Γερμανοί επιθυμούν μια συνεργασία, αλλά εμείς, σε κάθε περίπτωση, θέλουμε σε οποιαδήποτε συνεργασία ξεκινήσει να μην ξεχάσουμε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν στα μαρτυρικά χωριά – και στους έλληνες χριστιανούς και στους εβραίους οι οποίοι χάθηκαν».

Δεν αρκεί η πρόθεση για συνεργασία

Ο εκπρόσωπος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης Λέων ΝαρΣτο Βερολίνο εκφράστηκαν ελληνικές και γερμανικές προθέσεις για συνεργασία, για κοινά προγράμματα. Το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει συνέχεια, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης Λέων Ναρ: «Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις αυτές τις ημέρες. Τώρα τι θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα; Τα μισά από αυτά να γίνουν, θα ήταν επιτυχία. Πέρα από τις ανταλλαγές με τα μαρτυρικά χωριά, που είναι σημαντικές, για μένα θα είχε πολύ ενδιαφέρον να πληθύνουν οι εκδόσεις και συναφείς δραστηριότητες που να αναδεικνύουν το έγκλημα που συντελέστηκε πριν χρόνια».

Όπως διαπιστώνεται στις συναντήσεις αυτές δεν ακούστηκε κουβέντα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το ζήτημα εξαντλείται σε «ανταλλαγές» και «συνεργασίες».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης